Malika Tirolien zazpívá ódu na tvůrčí svobodu

Malika Tirolien zazpívá ódu na tvůrčí svobodu

Guadeloupské, v Kanadě usazené zpěvačce, skladatelce a klávesistce Malice Tirolien pomohlo k popularitě hostování ve věhlasných Snarky Puppy. Pevná v kramflecích je ovšem i na sólové dráze. S vlastní kapelou zahraje 23. dubna 2023 v pražském Divadle Dobeška.

Není divu, že jméno Maliky Tirolien bývá často slýcháno společně s názvem slavného muzikantského kolektivu Snarky Puppy. Vždyť hostovala na Grammy oceněné desce Family Diner – Volume 1 (2013). A Michael League, kapelník Snarky Puppy, ji později přizval i do svého vedlejšího projektu Bokanté, se kterým vydala dvě alba. Za to druhé, nazvané What Heat (2018), si pak Malika spolu s Bokanté a Metropole Orkest vysloužila nominaci na Grammy v kategorii Nejlepší album world music. Malika s vlastní kapelou také hned několikrát předskakovala na turné Snarky Puppy, poprvé v roce 2014.

Před pražským koncertem Snarky Puppy v rámci festivalu Prague Sounds / Struny podzimu 2022 ostatně Malika Tirolien zahřívala sál také a sklidila bouřlivý aplaus. O jejím výkonu referoval web stanice Český rozhlas Jazz jako o „dobrou náladu navozujícím“ a konstatoval: „Malika se s elektrifikovanou kapelou pohybovala na pomezí R&B, nu-soulu, funku a hip hopu, střídala angličtinu s francouzštinou a rapové vsuvky ve francouzštině působily mnohem zpěvněji než je v žánru zvykem“. Už tehdy nejednoho posluchače určitě napadlo, že by si zpěvačka zasloužila plnohodnotný, samostatný koncert. Přání se jim vyplní příjemně brzy.

Ve výčtu žánrů, které Malika míchá v osobité, tanečně vstřícné fúzi, pochopitelně nesmí chybět ani jazz. „Na jazzu miluji svobodu. A pocit svobody je pro hudbu a kreativitu vůbec mimořádně důležitý. Nesmíte se nechat zavřít do škatulky, je třeba objevovat vše, co chcete,“ vysvětlila zpěvačka svůj žánrový rozmach v rozhovoru pro web Jazz In Europe.

Malika Tirolien (nar. 26. června 1983 na ostrově Marie-Galante, zámořský department Francie Guadeloupe) patří k lidem k umění doslova předurčeným. Dědeček byl známý básník, babička hrála na klavír. A přestože se tatínek věnoval profesi učitele dějepisu, jeho volný čas patřil muzice. Ostatně první studiovou nahrávku pořídila Malika s tátovou kapelou, když jí bylo pouhých osm let. Na Marie-Galante navštěvovala Malika také lekce klavíru, ale ostrov jí byl brzy malý. V osmnácti se přestěhovala do Kanady a studovala hudbu na University of Montreal. V roce 2005 složila bakalářské zkoušky v oboru jazzová interpretace – a znovu vyrazila na zkušenou, tentokrát do Francie. Po návratu do Kanady založila kapelu Groundfood, se kterou vydala tři tituly v letech 2010 až 2014.

Další destinací se pro Maliku staly Spojené státy, konkrétně Orlando na Floridě. V letech 2012 a 2013 tam Malika přijala angažmá v i u nás populárním Cirque du Soleil a zpívala hlavní roli v představení La Nouba. Právě tam si zpěvačku pro sebe i široké publikum objevil Michael League. Po úspěšném natáčení se Snarky Puppy logicky následoval vhodný čas na sólový debut Sur La Voie (2014). Další léta pak umělkyně věnovala zmíněné kapele Bokanté. Na současném turné Malika propaguje svoji druhou sólovou desku Higher (2021).

Na pražském vystoupení doprovodí Maliku Tirolien, která nejen zpívá, ale hraje na klávesy a obsluhuje elektroniku, kanadsko-francouzská kapela v sestavě Philippe L’Allier – kytara, Caulder Nash  – klávesové nástroje, Mark Haynes – baskytara a Harvey Bien-Aimée – bicí nástroje.

Koncert proběhne v rámci série Jazz Meets World.