StandArt Tigrana Hamasyana v brněnském SONO

StandArt Tigrana Hamasyana v brněnském SONO

JazzFestBrno, SONO Centrum Brno, pátek 24.3.2023

Letošní ročník JazzFestuBrno přináší opravdu velmi pestrou přehlídku světových jazzmanů, po beninském kytaristovi Lionelu Loueke, legendárním britském basistovi Dave Hollandovi a stejně tak proslaveném americkém kytaristovi Johnu Scofieldovi nám připravil nezvyklé vystoupení tria arménského pianisty Tigrana Hamasyana.

Klavírista a skladatel Tigran Hamasyan, který žije dlouhodobě v Los Angeles, představil v Brně spolu s basistou Jeremy Bruyèrem a bubeníkem Jonathanem Pinsonem svůj poslední projekt nazvaný StandArt. Nešlo o jeho obvyklou originální hudbu čerpající z jeho arménského lidového hudebního dědictví, klasických studií a world-jazzové atmosféry ve stylu ECM. Na svém posledním CD StandArt z roku 2022 pokračuje Tigran Hamasyan v objevování nových směrů, když se svým akustickým klavírním triem zcela netradičně interpretuje broadwayské až bebopové standardy z Great American Songbook.

A právě takové neobvyklé představení všeobecně známých hitů z Velkého amerického zpěvníku jako úvodní Here it is Laura (Raksin/Mercer) nebo Big Foot (Charlie Parker) jsme měli možnost v SONO absorbovat. Tigran se přitom nijak úzkostlivě nedržel tradičních melodií, naopak jeho nápady a energické variace s přesnou podporou obou spoluhráčů většinou značně odběhly od původního tématu, což díky jeho originální, impulzivní hře ještě víc zaujalo zcela zaplněný sál. Excitovaní diváci si vytleskali dokonce dva přídavky ze StandArt: De- dah (Elmo Hope) a When a woman loves a man (Mercer/Jenkins/Hanighen).

Drobnou nevýhodou vynikajícího Tigranova koncertu byla jedině jeho délka, trval necelou hodinu.

Setlist:

Here it is Laura (Raksin/Mercer), The Old Garden (Tigran Hamasyan), I didn’t know what time it was (Rodgers/Hart), New Era (Tigran Hamasyan), I should care (Alex Stordhal), Revisiting the film (Tigran Hamasyan), Big Foot (Charlie Parker), Deconstructed Image (Tigran Hamasyan), De- dah (Elmo Hope), When a woman loves a man (Mercer/Jenkins/Hanighen).

JazzFestBrno pokračuje ve čtvrtek 20.4.2023 dvojkoncertem Udi Shlomo Quintet a Poogie Bell – Juraj Griglak Band, v květnu se můžeme na JazzFestuBrno těšit na další sérii světových osobností: Kurta Ellinga, Simona Philipse, Donny McCaslina, Kronos Quartet a Dianu Krall !!