Strohoskop má debutové EP Zrození něhy! Křtít se bude 1. dubna v La Fabrice

Strohoskop má debutové EP Zrození něhy! Křtít se bude 1. dubna v La Fabrice

Kapela Strohoskop 8. března vydala své první EP s pěti písničkami Zrození něhy, které je ke stažení na všech streamovacích platformách. Koncertní show s křtem debutového EP vypukne v sobotu 1. dubna od 20.00 v holešovické La Fabrice. Čestné role kmotra se ujme Igor Ochepovsky, vyhledávaný skladatel, kytarista a producent. Večer odstartuje západočeská kapela Funky Monx, mimo jiné vítěz soutěže Top RoofTop Talenty 2021, a o závěrečnou after-párty se postará DJ André Allin.

Jsem moc rád, že se nám společně podařilo poslat do světa Zrození něhy. S hrdostí o sobě říkáme, že jsme JAR chudých nebo JAR z wishe. Jsme parta 4 herců a 5 jazzmanů. Snažíme se mít v našich textech hlavně nadsázku, nebereme se zbytečně vážně. Tentokrát, jak sám název EP napovídá, jsme šli cestou lásky,“

říká Jaroslav Blažek a druhý ze zakladatelů Strohoskopu, Martin Zahálka ml., přibližuje průběh třaskavého večera:

Bude to největší koncert naší kapely. Nejdelší a nejnabušenější večer. Dveře nám vykopnout Funky Monx, asi nejlepší mladá funková kapela v Čechách. Pak nabíháme na forbínu a společně s náma můžete zažít průřez celou naší tvorbou. Celý koncert ukončí náš milovaný grafik André Allin, jenž nejenže roztočí svá božská kola jakožto DJ a rozproudí vám krev na after-párty až do rána, ale vystaví kolem sebe i své půvabně drzé kresby, malby a skicy. S přehledem největší radost máme ze samotného křtu, jehož se ujme již legendární Igor Ochepovsky. Všechny jeho projekty léta hltáme ušima a je to pro nás splněnej sen, stanout s ním na jevišti.“

O kapele Strohoskop

Vznik kapely Strohoskop se datuje do časů, kdy se na konzervatoři potkali Jaroslav Blažek a Martin Zahálka ml., tehdy studenti herectví. Během covidového uzavření divadel se jim podařilo dát dohromady partu výtečných muzikantů, kamarádů, kteří rádi hrají spolu, pro sebe i pro publikum. Dnes tedy kapelu tvoří čtyři herci známí z divadel i televizních obrazovek a pět jazzmanů, odchovanců Konzervatoře Jaroslava Ježka: Zpěvačka Barbora Šampalíková (divadlo Semafor, Hudební divadlo Karlín), kytarista a zpěvák Jaroslav Blažek (Ulice, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo ABC), klávesák, kytarista, zpěvák a hudební producent Martin Zahálka ml. (Divadlo J. K. Tyla v Plzni), frontman Dan Krečmar (Divadlo pod Palmovkou), bubeník Jan Konrád, baskytarista a trombonista Tomáš Hykl, trumpetista Jan Heřman, saxofonista Michal Hadaš a trombonista Tomáš Bursa ml.

V hudbě kapely Strohoskop se setkává láska ke klasikům českého funku a rapu s podtóny neotřelé undergroundové scény, umocněné expresivním projevem na jevišti a hravými texty. První velký koncert odehráli vloni v dubnu na Štvanici, společně stvořili dva první singly – Anděl, kterého provází i osobitý klip, a osmdesátková výprava do vzpomínek 80s90s.