Kristina Barta představí nové kvarteto s hvězdným Jurem Puklem - soutěž o 3× 2 vstupenky
Kristina Barta

Kristina Barta představí nové kvarteto s hvězdným Jurem Puklem – soutěž o 3× 2 vstupenky

Pianistka a skladatelka Kristina Barta už stihla získat renomé nejen na domácí půdě, ale i v rámci Evropy. Nespokojuje se ovšem s dosaženými úspěchy a stále hledá nové tvůrčí spolupráce. V pražské Chodovské tvrzi zahraje 16. března 2023 s nadnárodní sestavou, ovlivněnou soudobou newyorskou jazzovou scénou.

Předchozí projekt Kristiny Barta, nazvaný Event Horizon a fungující od roku 2019, vystoupil jako první česká jazzová kapela na prestižním showcase festivalu Jazzahead! v Brémách a sklidil zasloužený ohlas. Stejně jako album Love And Passion (2021). Kristina Barta ovšem nehodlá opakovat ověřené vzorce. Vrhla se do nové spolupráce a do nové hudební koncepce. Podle vyjádření umělkyně v rozhovoru pro Jazz Port půjde o koncepci tak trochu v newyorském střihu, ač jistě především originální.

Stálicí v sestavách osobité pianistky zůstává bubeník Marek Urbánek, který hrával už v Kristina Barta Triu od poloviny desátých let. Jako kontrabasista ale doplní obsazení špičkový slovenský hráč Peter Korman. Navíc se přidá původem slovinský, v USA etablovaný saxofonista Jure Pukl. (Dodejme ale, že „do party“ na podzimním turné roku 2022 zapadla také saxofonistka Nela Dusová, známá i z Event Horizon). Protože album Kristina Barta Quartet se teprve chystá k vydání, nabídne koncert vlastně nápovědu, jaké bude.

Klavíristka, skladatelka a pedagožka Kristýna Urbánková Bárta (*23. ledna 1987, Praha), používající mezinárodní umělecké jméno Kristina Barta, absolvovala studia kompozice a klavírní hry na Konzervatoři Jaroslava Ježka pod vedením Jiřího Růžičky a Milana Svobody. Formální vzdělání završila na Hudební a taneční fakultě AMU u profesora Karla Růžičky. Na počátku desátých let na sebe upozornila spoluprací se sestrou, zpěvačkou Martinou Bárta, a vlastní groove/elektro jazzovou skupinkou Kikina B. S tou vydala EP Dirty Sanchez (2011) a zvítězila v soutěži Jazz Fruit 2012.

Spolu s Kristina Barta Trio vystoupila pianistka v rámci Bohemia Jazz Festu 2015 a získala cenu JazzPrix. Na mezinárodní scénu úspěšně nakoukla jako finalistka soutěže Euroradio Jazz Competition, když ve čtveřici nejúspěšnějších skupin vystoupila v roce 2016 v Amsterodamu. Jako komponistka získala ve stejném roce cenu za nejlepší jazzovou skladbu roku v soutěži OSA a Bohemia Jazz Festu. Kritiku i publikum nadchla bohatě aranžovaným dlouhohrajícím debutem EMA29 (2017), na který přizvala mj. trumpetistu Miroslava Hloucala, saxofonistku Karla Růžičku ml. či vibrafonistu Davida Friedmana. Další průlom s projektem Event Horizon mají posluchači v živé paměti.

Saxofonista, basklarinetista a skladatel Jure Pukl (*7. října 1977, Slovenj Gradec, Slovinsko) vystudoval klasický a jazzový saxofon na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni a poté na Koninklijk Conservatorium v Den Haagu, kde vyhrál soutěž o stipendium na Berklee College Of Music. Na prestižní bostonské škole pak měl možnost lekcí u hudebníků jako Joe Lovano či George Garzone. Studia zakončil mistrovským titulem na Universität für Musik und darstellende Kunst v Grazu.

Albový debut The Wizard In Ljubljana (2003) natočil Pukl s vlastní sestavou Virus Quartet. Následně exceloval na evropské scéně v sestavách Ed Partyka Dectet, European Jazz Orchestra či European Movement Jazz Orchestra. V první polovině desátých let oživil Pukl svoje americké konexe a natočil album Abstract Society (2012) s pianistou Vijayem Iyerem, basistou Joem Sandersem a bubeníkem Damionem Reidem. Následoval například spolukapelnický projekt Daniel Nosig/Jure Pukl NYC Quintet, ceněný titul Doubtless (2018) s Gregorym Hutchinsonem a tehdejší Puklovou manželkou Melissou Aldana nebo album Broken Circles (2020).

Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje dlouhohrající debut Kristiny z roku 2017? 

Odpovědi zasílejte do neděle 12.3. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.