Noa vyzpívá touhu po harmonii mezi lidmi

Noa vyzpívá touhu po harmonii mezi lidmi

Izraelská zpěvačka Noa přirozeně propojuje hudbu levantskou i „západní“. Zpívá minimálně devíti jazyky, pokud se nenaučila nějaké další. S chutí vystřihla duet s hvězdným alžírským zpěvákem Khaledem i se Stingem. Všeobjímající písničkovou vizi souladu a krásy nabídne pražskému publiku 1. března 2023 ve Velkém sále Novoměstské radnice.

Všestrannost a „mnohost hudebních osobností“ zpěvačky, skladatelky a multiinstrumentalistky Achinoam Nini, jedné z nejvýznamnějších dnešních izraelských umělkyň, vyjadřuje už její umělecké jméno. Noa je totiž zkratkou pro Not Only Achinoam, „nejen Achinoam“. A zpívat jsme ji mohli slyšet hebrejsky včetně jemenské podoby jazyka, arabsky, anglicky, italsky, francouzsky, španělsky, nebo také hindsky a thajsky. A vlastně i v dialektech Galicie či Sardinie. Nenechává se omezovat ani řečí, ani žánrovými mantinely. Elegantně snoubí různorodé hudební dědictví Blízkého východu a Středomoří s jazzem, popem i folkem.

Kosmopolitní dráhu hudebnice předurčilo už dětství. Achinoam se narodila 23. června 1969 v Tel Avivu potomkům jemenských Židů, ale už když jí byly dva roky, rodina se přestěhovala do New Yorku. Ve formativních letech se talentované dívce stali silnou inspirací písničkáři Paul Simon, Leonard Cohen a Joni Mitchellová. Pěvecky nadchla malou Achinoam také Barbra Streisandová.

V šestnácti se Noa vrátila do Izraele, kde po absolvování povinné vojenské služby v „hodnosti“ zpěvačky vojenské kapely dokončila formální hudební vzdělání na Rimon School of Jazz and Contemporary Music v Ramat ha-Šaronu. Na škole také potkala v roce 1989 v osobě tamního pedagoga a kytaristy Gila Dora svého celoživotního hudebního partnera. První album spolu vydali v roce 1993. To druhé, nazvané prostě Noa (1994) a zaměřené na zpěvaččinu písničkářskou tvorbu, produkoval samotný Pat Metheny a hrál na něm i klávesista Lyle Mays. Následoval víc než tucet různorodých, ale vždy vytříbených desek, včetně záznamu koncertu s Izraelským filharmonickým orchestrem. Zatím posledním titulem je Afterallogy (2021), na kterém Noa a Gil Dor po svém uchopili jazzové standardy. Na album dua chtějí navázat další jazzovou nahrávkou, tentokrát ve větším obsazení. Nápovědu, jak bude znít, možná nabídne právě pražský koncert.

Noa vždy vítala nadnárodní spolupráce, šance bourat umělé hranice mezi „světy“. Vedle Khaleda či Stinga zpívala například s palestinským zpěvákem a písničkářem Nabilem Salamehem. Nebo s izraelskou arabskou zpěvačkou Mirou Awad, se kterou vystoupila v rámci Eurovize s písní There Must Be Another Way, vyzívající k harmonii mezi Izraelci a Palestinci. Vystupovala také s legendárním Steviem Wonderem, který ji s chutí doprovodil na harmoniku.

Zpěvaččinu celoživotní snahu spojovat lidi hudbou odráží i fakt, že jako první izraelská umělkyně vystoupila ve Vatikánu. Nebo to, že v roce 2005 dostala pozvánku účastnit se jednoho z obřích charitativních koncertů Live 8. Vystupovala také na prestižních jazzových festivalech jako Montreux Jazz Festival či North Sea Jazz Festival a na nejrůznějších scénách dvaapadesáti zemí světa. Budí zasloužený obdiv, že při tom všem nezanedbala Noa ani rodinu. S manželem, dětským lékařem, má tři potomky.

Zdejšímu publiku Noa není neznámá. S úspěchem vystoupila například na festivalu Colours of Ostrava 2008 a objevila se i v televizním pořadu Noc s Andělem. Tentokrát osloví diváky v sestavě průzračně komorní, ve které vynikne barva hlasu i hloubka poselství. Samotná zpěvačka se ujme hry na perkuse (ale ovládá i kytaru a klávesy). Na kytaru ji doprovodí neodmyslitelný hudební partner Gil Dor, na klavír původem ukrajinský virtuózní hráč Ruslan Sirota.

Koncert proběhne v rámci série Jazz Meets World.