Směsice americany a psychedelického roku zahájí festival Blues nad Bečvou 2023
Three for Silver

Směsice americany a psychedelického roku zahájí festival Blues nad Bečvou 2023

Úvodní koncertní večer celoročního festivalu Blues nad Bečvou nabídne v úterý 14. března dvě vynikající kapely – americké Three For Silver a jihoafrické The Tazers. Koncerty začínají v 19 hod. v restauraci Pivovar v Přerově.

Kapela Three For Silver přiveze tradiční americkou hudbu – jde o směs folku, blues, country, americany, klezmeru a roots music, zazpívanou mimo jiné zpěvákem a basistou s hlasem Toma Waitse. „Jeho stylový chraplák vyvažuje křišťálově čistý hlas akordeonisty. Kapelu v triu doplňuje velmi dobrá houslistka,“ zve fanoušky předseda pořádajícího Nadačního fondu BnB Pavel Ondrůj.

The Tazers přivážejí z jižní Afriky psychedelicko rockovou muziku. Kapela ve složení kytara, basa, bicí a zpěvy byla v posledních pěti letech extrémně aktivní, mj. vydala tři EP a jedno LP a odehrála všechny hlavní hudební festivaly, které jih afrického kontinentu může nabídnout. „The Tazers byli nominováni na Nejlepší rockové album v roce 2020 organizací South African Music Awards a získali několik filmových cen za své hudební video Plastic Kids“, doplnil pozvánku na jarní zahájení celoročního festivalu Pavel Ondrůj.

The Tazers - Plastic Kids (Official Video)

Sedmý ročník pokusu o kytarový rekord v Přerově se uskuteční v pondělí 1. května odpoledne na hradbách. Kytarovou exhibici pořádá jako každoročně Nadační fond Blues nad Bečvou za podpory Kulturních a informačních služeb města Přerova, statutárního města Přerova, Olomouckého kraje a dalších partnerů.  Tématem letošního kytarového rekordu budou známé filmové písně.

Zájemci, kteří se chtějí účastnit rekordu, se mohou hlásit na adrese https://www.bluesnadbecvou.cz/kytarovy-rekord-2023/ kde najdou akordy, noty a tabulatury plánovaných skladeb, které na hradbách zazní. „Navzdory neveselé době jsme zvolili veselé skladby, protože chceme parkán rozeznít povzbudivou atmosférou. K té mimo jiné přispěje i pěvecký sbor Vocantes pod vedením sbormistra Michala Sabadáše,“ řekl k výběru písní organizátor akce Pavel Ondrůj.

Vedle klasické Hendrixovky Hey Joe, spjaté s rekordem od prvního ročníku, zazní například i píseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, kterou organizátoři zvolili jako symbolickou poctu k osmdesátinám Václava Neckáře. „Doufám, že kytaristé začnou brzy cvičit skladby, abychom opět mohli trhnout další rekord,“ řekl Pavel Ondrůj, který zároveň již odtajnil seznam skladeb. Těmi vedle dvou zmíněných budou Oliver Twist, Severní vítr, Jednou mi fotr povídá a Let The Sunshine in ze známého muzikálu Vlasy. „Pro účast stačí nacvičit klidně jen jednu skladbu,“ zdůraznil Ondrůj.

Zdroj: Tisková zpráva