Christoph Irniger Pilgrim předvedli špičkový moderní jazz
Christoph Irniger Pilgrim; foto: Barka Fabiánová

Christoph Irniger Pilgrim předvedli špičkový moderní jazz

Kvintet Pilgrim, curyšského tenorsaxofonisty Christopha Irnigera, se během let ukázal být jednou z nejzajímavějších sestav mladého evropského jazzu. V pražském klubu U Staré paní se představili 3.2.2023 a tato slova chvály bezezbytku naplnili. Kvintet vystupuje v sestavě: Christoph Irniger – tenorsaxofón / Stefan Aeby – piano / Dave Gisler – kytara / Raffaele Bossard – kontrabas / Michi Stulz – bicí.

Hned v úvodní Calling the Spirits rozjeli vcelku slušný tlak, aby ji na delší dobu rozbili, a mohli se zase pěkně sejít pospolu do mohutně vygradovaného finiše. Toto bylo poznávacím prvkem a také hlavní devízou kapely u většiny skladeb. Introvertní kytarový úvod nás přenesl do další kompozice, tentokráte stejnojmenné titulné skladby nového alba Ghost Cat. Ponurou atmosféru se jal dotvářet i kontrabas s decetními bicími a tato zádumčivost mi značně svědčila i v podání celé kapely. Na závěr prvního setu opět vytasili svižnější rozmáchlý kousek se spoustou překotných sól dojdouce vyklidnění a tradičně i rozebrání. Následuje vstání z mrtvých a opět ta postupná gradace nabírající na síle až do extatického finiše s neustále vévodící sólující kytarou.

Na druhý set jsme tedy byli patřičně navnaděni a naše vytrvalé čekání v předlouhé téměř hodinové pauze Pilgrim odměnili dalším přesvědčivým výkonem se všemi devízami popsanými již v setu prvním. Z nového alba zahráli ještě například Four States of Mind a dle slov kapelníka zněl v podstatě průřez celou tvorbou kapely. Vynikající večer s nadmíru uspokojivou přehlídkou špičkového  moderního jazzu. Tak to mám rád!

Fotky: Barka Fabiánová