Nejen Diana Krall, ale také Kurt Elling, Simon Phillips, Donny McCaslin, Emmet Cohen, Kurt Rosenwinkel či Melissa Aldana. Na festivalu JazzFestBrno se potkají legendy s novou vlnou
JFB 2023 banner

Nejen Diana Krall, ale také Kurt Elling, Simon Phillips, Donny McCaslin, Emmet Cohen, Kurt Rosenwinkel či Melissa Aldana. Na festivalu JazzFestBrno se potkají legendy s novou vlnou

Program 22. ročníku festivalu JazzFestBrno, který se uskuteční od 7. března do 19. května, je kompletní. K již dříve zveřejněným hvězdám přibyla další významná jména současné jazzové scény. Do Brna zavítají mimo jiné zpěvák Kurt Elling, bubeník Simon Phillips, saxofonista Donny McCaslin, klavírista Emmet Cohen, kytarista Kurt Rosenwinkel, saxofonistka Melissa Aldana či nově vzniklé anglicko-české trio Noble-Slavík-Clarvis. Představí se také kapela Poogie Bell – Juraj Griglak Band, bubeník Udi Shlomo a basista a zpěvák Chris Morrissey. Tito umělci doplnili již dříve oznámené hudebníky, kterými jsou Diana Krall, Kronos Quartet, Dave Holland, John Scofield a Tigran Hamasyan. Letošní ročník brněnského JazzFestu nabídne v průběhu hlavní části 16 koncertů během 13 festivalových večerů.

„Na konci června navíc uspořádáme druhý ročník Slavností synkop. To je náš festival ve festivalu, na němž se během jediného večera na třech pódiích v Divadle Husa na provázku vystřídají nejzajímavější projekty z česko-slovenské jazzové scény. Letos zde vystoupí mimo jiné jubilující Peter Lipa, ale také Ochepovsky Project nebo Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid,“ doplňuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Vstupenky na koncerty jsou k dispozici na webu jazzfestbrno.cz a v síti GoOut.

„První pětice koncertů, kterou jsme zveřejnili loni na podzim, mezi našimi fanoušky silně rezonuje a nyní už zbývají jen poslední vstupenky. Například u koncertu Diany Krall jsou k dispozici pouze vstupenky na stání. Věříme, že obdobný zájem vyvolají i nově zveřejněné koncerty,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo. Festival JazzFestBrno letos zavítá do Bobycentra (nyní Zoner BOBYHALL), Sono Centra, Cabaretu des Péchés, Divadla Husa na provázku a Divadla na Orlí. Po třech ročnících ovlivněných covidem se vrací k osvědčenému formátu, kdy hlavní jarní část doplňuje několik dalších akcí a koncertů v průběhu roku. Kromě zmíněných Slavností synkop uspořádá festival workshopy JazzFestBrno dětem, vypraví se do dalších jihomoravských měst v rámci série JazzFestBrno on the Road a na podzim čekají jazzové fanoušky mimo jiné tradiční Echoes of JazzFestBrno, na něž zavítá například Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Loni navíc festival spustil podcast 32Bar Talk a už třetím rokem je aktivní také na vydavatelském poli. „Naše vydavatelství Bivak Records přivedlo za uplynulé dva roky na svět pět alb a letos připravujeme minimálně dvě další. Tím prvním bude deska tria Noble-Slavík-Clarvis, kterou pánové pokřtí právě na festivalovém koncertu v Cabaretu des Péchés,“ uzavírá Spilka.

JAZZFESTBRNO 2023

 

VÍCE O KONCERTECH

Dave Holland Trio

Dave Holland – kontrabas, Kevin Eubanks – kytara, Eric Harland – bicí

Jazzový mohykán Dave Holland dokáže zaujmout mnoha způsoby – v sólovém kontrabasovém recitálu, jako motor jazzového komba i rafinovanými aranžemi svého autorského bigbandu. Pro svoji brněnskou premiéru zvolil trio s oblíbenými dlouholetými spoluhráči Ericem Harlandem a Kevinem Eubanksem.

 

John Scofield: Yankee Go Home

John Scofield – kytara, Jon Cowherd – klavír, Vicente Archer – kontrabas, Josh Dion – bicí

Kytarista John Scofield před lety doslova rozjančil vyprodané Sono Centrum svými předělávkami největších country hitů. Nyní se vrací na místo činu s čerstvým repertoárem, v němž si bere na paškál známé hudební vypalovačky ze svého mládí.

 

Tigran Hamasyan Trio

Tigran Hamasyan – klavír, Rick Rosato – kontrabas, Jonathan Pinson – bicí

Klavírista Tigran Hamasyan prožil formativní roky na losangeleské a newyorské scéně, arménské kořeny však ve své hudbě nikdy nezapíral. Právě naopak. Nyní se vůbec poprvé pouští do kultovních skladeb Velkého amerického zpěvníku, a to bez bázně a přehnaného respektu.

 

Noble–Slavík–Clarvis Trio

Liam Noble – klavír, Jiří Slavík – kontrabas, Paul Clarvis – bicí

Trio Noble–Slavík–Clarvis hraje čistě akustickou muziku, která hluboce vychází z jazzové tradice a způsobů hraní z minulosti. Ty však tvůrčím způsobem transformuje do současné podoby, a zároveň tak poukazuje na možný budoucí vývoj tohoto žánru.

 

Melissa Aldana Quartet

Melissa Aldana – saxofon, Lage Lund – kytara, Pablo Menares – kontrabas, Kush Abadey – bicí

Mexická malířka Frida Kahlo a staletími se táhnoucí tradice tarotových karet. Dva nejsilnější inspirační zdroje saxofonistky Melissy Aldany jsou vskutku rozličné, oba však vedly až k nominaci na Grammy za nejlepší improvizované jazzové sólo. Kariéra jihoamerické señority je tak v plném rozpuku.

 

Emmet Cohen Trio

Emmet Cohen – klavír, Philip Norris – kontrabas, Kyle Poole – bicí

Pianista Emmet Cohen přivítal za uplynulé roky ve svém newyorském bytě desítky hudebníků a miliony diváků. Z jeho série Live from Emmet’s Place se stala nejsledovanější pravidelná online jazzová show na světě. Nyní si jeho hudbu můžeme konečně užít i jinak než jen prostřednictvím jedniček a nul.

 

Kurt Rosenwinkel Quartet

Kurt Rosenwinkel – kytara, Aaron Parks – klavír, Doug Weiss – kontrabas, Gregory Hutchinson – bicí

Kurta Rosenwinkela předchází pověst kytaristy, který dokáže v několika řádcích hudby odvyprávět více než mnozí hudebníci za celou kariéru. Neúnavný objevitel, jehož projekty sahají od sólových až po orchestrální, se v Brně tentokrát představí se svým hvězdně obsazeným kvartetem.

 

Udi Shlomo Quintet

Udi Shlomo – bicí, Omri Abramov – saxofon, Oscar Andreas Haug – trubka, Phillip Edwards Granly – klavír, Andreas Svabø – kontrabas

Bubeník a skladatel Udi Shlomo se narodil v Izraeli, jeho rodinné kořeny sahají také do Iráku, Polska a Československa. Shlomo zhudebňuje vzpomínky, obrazy a příběhy ze života i zážitky z Norska, kde už více než deset let žije. Vzniká tak hudba, která by se dala označit jako World Jazz.

 

Poogie Bell – Juraj Griglak Band

Poogie Bell – bicí, Juraj Griglák – baskytara, Winston Bell – saxofon, Michal Cálik – trubka, Eugen Vizváry – klávesy

Jedna z nejvýznamnějších jazzových osobností na Slovensku, kontrabasista a baskytarista Juraj Griglák, se opět potkává se světovou bubenickou legendou Poogiem Bellem, aby publiku naservírovali nezaměnitelnou směsici jazzu, soulu a funku.

 

Koncert Katedry jazzu JAMU

Katedra jazzu Janáčkovy akademie múzických umění se už přes deset let chlubí nejen vynikajícím pedagogickým sborem, ale především talentovanými studenty. Ti dostávají prostor také během již tradičního festivalového koncertu.

 

Chris Morrissey

Chris Morrissey – baskytara, zpěv, Charlotte Greve – saxofon, zpěv, Marco Bolfelli – kytara, Bill Campbell – bicí

Baskytarista, zpěvák a skladatel Chris Morrissey dává ve své tvorbě průchod své lásce k jazzu, ale zároveň jí nechává prostupovat chytlavé melodie a rytmické cítění z poprockového světa. Kdekomu mohou tyto dvě galaxie připadat až příliš vzdálené, ale Morrissey je spojuje v dokonale vyvážený jin a jang.

 

Kurt Elling feat. Charlie Hunter: SuperBlue

Kurt Elling – zpěv, Charlie Hunter – kytara, Kenny Banks jr. – klávesy, Marcus Finnie – bicí

Kurt Elling patří mezi pár vyvolených, jejichž hlas poznáte ve zlomku sekundy. Jeho sytý baryton se ladně pohybuje ve čtyřoktávovém rozsahu a posluchačům se prodírá až do morku kostí. Elling s ním navíc nakládá jako virtuózní improvizátor a přesvědčivý vypravěč.

 

Simon Phillips: Protocol V

Simon Phillips – bicí, Alex Sill – kytara, Ernest Tibbs – baskytara, Otmaro Ruiz – klávesy, Jacob Scesney – saxofony

Jazz. Rock. Jazz-rock. Sofistikovaný pop. Během více než čtyř desetiletí prokázal legendární bubeník Simon Phillips mimořádnou schopnost vyniknout v různých hudebních prostředích. Jeho zvuk nejlépe charakterizují tři slova: přesnost, intenzita, emoce.

 

Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Tim Lefebvre & Nate Wood

Donny McCaslin – saxofon, Jason Lindner – klávesy, Tim Lefebvre – baskytara, Nate Wood – bicí

Rockově živelná a syrová hudba se sofistikovaností a objevitelským rázem prozrazující erudovaného jazzmana. Donny McCaslin se už nálepky „chlápka od Bowieho“ asi nikdy zcela nezbaví, ale nejen návštěvníci brněnského JazzFestu dobře vědí, že je v první řadě hvězdou se svým vlastním repertoárem na pomezí jazzu, rocku a elektronického popu.

 

Kronos Quartet: 50 let na scéně

David Harrington – housle, John Sherba – housle, Hank Dutt – housle, Paul Wiancko – violoncello

Proslulý smyčcový soubor Kronos Quartet slaví v roce 2023 kulatiny. Na hudební scéně se pohybuje už neuvěřitelných 50 let – stále však se stejnou grácií, a především s neutuchající chutí neustále objevovat nové hudební obzory.

 

Diana Krall

Diana Krall – klavír, zpěv, Robert Hurst – kontrabas, Karriem Riggins – bicí, Anthony Wilson – kytara

Zpěvačka a klavíristka Diana Krall při své festivalové premiéře v roce 2017 potvrdila, že dokáže vytvořit atmosféru spontánního a bezprostředního večírku i ve sportovní hale. Nyní se do Brna vrací a my se můžeme těšit, že v komornějším Bobycentru bude zážitek z koncertu charismatické Kanaďanky ještě intenzivnější.

Zdroj: tisková zpráva