Den svobodného jazzu v Tišnově

Den svobodného jazzu v Tišnově

Městské kulturní středisko Tišnov, sobota 10.12.2022

Free Jazz Trio Olomouc vystoupilo poprvé v Tišnově v roce 1982, díky velkému úspěchu tohoto a jejich následných koncertů byly vydány dvě alba Tišnovsko (1982) a Live In Tišnov (2010). Na počest 40. výročí jejich prvního koncertu se uskutečnil ve velkém sále Městského kulturního střediska v Tišnově DEN SVOBODNÉHO JAZZU. Celovečerní program se třemi jazzovými skupinami byl oslavou jazzové improvizace a svobodné hudební tvorby.

Večer otevřelo duo Emil Viklický – piano, Petr Dvorský – basa, které početné obecenstvo citlivě naladilo na hlavní oslavence večera. Ověřené jazzové standardy i moravské lidovky interpretovali pánové v dokonalé souhře, radost poslouchat a sledovat jejich skvělou techniku a nápadité dialogy. Na závěr nás potěšili i Motýlem od S+Š, jak si můžete poslechnout ve video ukázce níže.

Standardní sestava Free Jazz Tria (FJT) Josef Bláha – saxofony, klarinet, housle, Petr Löffler – alt a baryton saxofon, Luděk Záruba – baskytara a Petr Večeřa – bicí se i v Tišnově rozrostla na kvintet, díky zakládajícímu členu FJT, perkusistovi Antonínu Náplavovi. Volná, naprosto přirozená improvizace je základem každého vystoupení FJT, v Tišnově si dali pánové obzvlášť záležet. Natěšení diváci oceňovali originalitu a jedinečnost každé jejich skladby. Energie z pódia se stupňovala, stejně jako spokojenost v hledišti. Vrcholem byl závěrečný bluesový přídavek, který najdete ve video ukázce od 16:32.

Závěr velmi povedeného jazzového večera v Tišnově patřil pražské kapele Janoušek – Wróblewski Quartet (JWQ). Jak je jejich zvykem, představili trombonista Štěpán Janoušek, altsaxofonista Michal Wróblewski, basista Miloš Klápště a bubeník Jan Chalupa svoji nadmíru originální hudbu bez jakýchkoli rozpaků. Jejich srozumitelná kombinace avantgardního jazzu s dalšími hudebními styly, časté výrazné střídání tempa, rytmu a neočekávané dynamické změny upoutaly všechny přítomné. JWQ dotáhl svůj hudební styl kombinující komponovaný materiál a volné improvizace na podiu na velmi vysokou úroveň originality.

Budu se těšit na příští DEN SVOBODNÉHO JAZZU v Tišnově.