Vitor Pereira v roli jungiána

Vitor Pereira v roli jungiána

Před dvěma měsíci vyšlo (a opět vlastním nákladem) čtvrté album souboru VITOR PEREIRA QUINTET. Zove se „Jung“ a je skutečně inspirované dílem legendárního psychoanalytika Carla Gustava Junga. Názvy skladeb pocházejí z jeho terminologie, ale nebojte se – k vychutnání téhle muziky nepotřebujete znát Jungovy vědecké teorie!

Vitor Pereira Quintet - Individuation

Ostatně již skladba „Anima“ na předcházející nahrávce „Somewhere In the Middle“ z roku 2018 čerpala z Jungova učení. Lídr, skladatel a kytarista Vitor Pereira dodává:

O Junga se zajímám už dlouho, jeho zobrazení fantastického a živého světa, jež prostupuje naše nevědomí, mi nepřestává vrtat hlavou. Před tvorbou tohoto alba jsem přemýšlel, jakým směrem se chci ubírat. Zajímala mne hudba, jež se pohybuje mezi improvizovanými a zkomponovanými momenty, a zároveň zkoumající kontrast mezi temnotou a jasem. A když jsem si vzpomněl na Junga, docvaklo mi to; on tomu dá dokonalý smysl.“

A protože to bylo v čase, kdy naplno zuřila pandemie, nedal se vzniklý hudební materiál vyzkoušet; kvinteto šlo rovnou do studia a začalo s chutí a s tvůrčím vzrušením nahrávat. Altsaxofonista Chris Williams, tenorsaxofonista Alam Nathoo, bubeník Adam Teixeira a kontrabasista Mick Coady jsou již s Vitorem Pereirou sehraní, a stejně tak si rozuměli i s nehrajícím členem Carlem Gustavem Jungem…

Dreams, Myths and Fairytales

Album obsahuje sedm skladeb, jejichž společným jmenovatelem je široce pojaté a vesměs výrazně melodické hardbopové výrazivo s přesahy k fusion a free jazzu. Úvodní track „Individuation“ je příkladem vrstevnatě vedených kontrapunktických hlasů kytary a saxofonů, proměnlivé dynamiky i rytmických zlomů. Saxofonová sóla oscilují mezi power a free jazzem. Následující skladba „The Hero“ je postavena na přímočaré údernosti spodního proudu, výrazně frázovaných sazbách či melodických souzvucích a první sólové erupci lídra. Výrazné riffy, řízný kontrapunkt a střídající se sóla zdobí „The Collective Unconsoious“, mysteriózní nádech, bobtnající melodie a houstnoucí energie i naléhavost pak „Dreams, Myths and Fairytales“. Zářezy, záblesky, riffy, vyhrávky, dialogy, hutný tah a sóla vyplňují „The Shadow“. Více než desetiminutová „Mandala“ čerpá z lyrických témbrů vykreslujících ponornou melodii a free jazzu, umocňují ji sóla meditujícího kontrabasu a vznětlivé kytary. Album uzavírá gradovaná „Synchronicity“ s mrštnou kytarou a kontrapunktickým pletencem saxofonových chorusů.

 

V ten samý den (7.října) pak vyšlo EP Pereirova nového kvarteta s projektem „Electric Chamber“, které je o něco více experimentálnější. Ve čtyřech skladbách s lídrem hrají již nám známí tenorsaxofonista Alam Nathoo a bubeník Adam Teixeira; sestavu doplňuje violoncellista Rupert Gillett, další výrazná postava jazzové scény v Londýně, který ale sbíral zkušenosti i v rockové hudbě a soudobé klasice. K tomuto novému počinu přivedl Pereiru právě zájem o klasickou hudbu; jazzové kvarteto s violoncellem skýtá možnost rozšíření kompoziční techniky a novou zvukovou kvalitu.

Electric Chamber - 2022

Jakýsi nástřel soundu nové formace zní vskutku skvěle! Je vskutku nadějným příslibem věcí příštích, jež se (doufám) stanou. Pereira vytvořil hudbu, která klade důraz na širokou škálu dynamiky a nálad, hudbu, která se pohybuje od emocionálních a introspektivních momentů až po energické a výbušné. Skladby „Chamber“ očíslované pouze od 1 po 4 nepostrádají rozmáchlá melodická témata, místy až rockový tah a ostří, nápaditý kontrapunkt i souzvuky, proměnlivou dynamiku, mocné gradace, rytmické nepravidelnosti, zahušťování i rozvolňování struktury, v nichž si obvzlášť libuje právě violoncello.

Zbývá se už jen těšit na regulérní album této formace!

Vitor Pereira v roli jungiána

Vitor Pereira v roli jungiána

Jung
Electric Chamber
Hodnocení čtenářů24 Hlasů
4.3
Hodnocení