Autorský jazz na balkánské bázi téměř na výbornou

Autorský jazz na balkánské bázi téměř na výbornou

Autorský jazz na balkánské bázi téměř na výbornouATANASOVSKI DUO WITH GUESTS – Liberté Tojours: Music by Ariel Vei Atanasovski

MoonJune 2022

Ariel Vei Atanasovski (nar. 2002) je synem renomovaného slovinského flétnisty, saxofonisty a skladatele Vaska Atanasovského. Je absolventem konzervatoře v rodném Mariboru, v současnosti studuje hru na cello na Hudební akademii v rakouském Grazu a od dětství je aktivní v mnoha hudebních sférách. Získal řadu prvních cen v národních i mezinárodních klasickohudebních soutěžích jako Temsig 2021, Euritmia Povoletto 2018 nebo Klasinc Awards. Vedle cella hraje také na akustickou i elektrickou kytaru. Jeho otec Vasko Atanasovski je znám napříč žánry pro svou spolupráci s umělci jako Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Color, Theodossi Spassov, Gibonni, Tommy Emmanuel a řadou dalších. Na labelu MoonJune, založeném v New Yorku před jedenadvaceti lety jazzovým a progrockovým nadšencem Leonardem Pavkovicem, vydal Vasko před dvěma lety album Phoenix svého mezinárodního kvarteta Adrabesa (hostuje na něm i Ariel Vei).

 

Čtyřicetiminutové album o sedmi skladbách Libeté Tojours je balzámem pro uši. Balkánská melodika se tu mísí s jazzovým cítěním v převažujícím středním či pomalém tempu. Úvodní skladbu Drevored otevírá piano Marko Churnchetze, k němuž se po chvíli přidá nádherným chorusem cello a rytmika ve složení Jošt Drašler (kontrabas) a Marjan Stanić (bicí a perkuse). K závěru se objevuje výrazně orientální motiv v unisonu cella a altsaxofonu. Ve druhém kusu s typicky slovanskou melodikou a názvem Orehi hraje Ariel Vei na kytaru a jeho otec na sopránku. Hra i sóla všech zúčastněných jsou výsostně podřízeny celkovému harmonickému vyznění. Tak je tomu vlastně na celém albu. V další skladbě jménem Barve sena přichází ke slovu flétna a velmi svěží piano, následující Balada za solncen den stojí zase na kytaře a altsaxofonu.

 

I zbývající tři skladby vykazují kompoziční zralost teprve dvacetiletého autora, ačkoli nepřekvapují v pozitivním ani negativním smyslu. Škoda jen, že na jeho klasicizující violoncello v nich už nedojde. Závěrečný titulní kus v rychlém tempu oplývá velmi povědomou melodií a klasicky swingujícím rytmem s krátkým bubenickým sólem. Podtrženo a sečteno, Liberté Tojours je velmi příjemná deska, která se hodí k odpočinkovému poslechu i k tanci.

Autorský jazz na balkánské bázi téměř na výbornou

ATANASOVSKI DUO WITH GUESTS - Liberté Tojours: Music by Ariel Vei Atanasovski

Hudba
Zvuk
Obal
Hodnocení čtenářů12 Hlasů
4.3
Hodnocení