Pohodově hloubavý intimní jazz Jana Kavky a spol.

Pohodově hloubavý intimní jazz Jana Kavky a spol.

KAHOMA TRIO je české jazzové uskupení, které hraje improvizovanou hudbu v písňové formě s využitím témbrů a rubata. Využívá přirozené akustické vlastnosti nástrojů a je otevřený experimentům. Tak to stojí černé na bílém na jejich internetových stránkách. Nedávno vyšlo jejich debutové album „In the Woods“, a to pod hlavičkou spolku pro podporu kultury Must-art a za finančního přispění ze strany Ochranného svazu autorského OSA.

Lídrem tria je pianista a skladatel Jan Kavka. Toho jsem tu představil v souvislosti s albem „Past Stories“, jež vydalo trio pod jeho jménem v roce 2018 vlastním nákladem. Zde s ním již hraje nynější spoluhráč, kontrabasista Marek Dufek, za bicími seděl Adam Sikora, kterého v současném triu vystřídal Kamil Slezák, mimochodem Sikorův pedagog na brněnské JAMU.

Jan Kavka je autorem většiny skladeb, tedy osmi, tou devátou je suita „Tajemství staré půdy“, jež má tři části a vznikla kolektivní improvizací. Považuju ji za vrchol alba, splňuje totiž onu proklamovanou otevřenost experimentům. Na nevelké ploše se odehrává vpravdě vzrušující objevování, onen neklid, napětí, očekávání, dotek minulosti, závan zašlých časů, vůně i pachy, na něž jsem měl já osobně štěstí, protože jsem vyrůstal ve starém sudetském domě.

Zbytek alba je pak ve znamení zpěvně melodického jazzu, pevně usazeného na výrazné rytmice, především rázných kontrabasových figurách (Marek Dufek je tady vskutku vynikající), přičemž bicí jsou hravá, spíše perkusivní. Pianista vykresluje každý tón, hudební tok nezahlcuje, melodii zvláčňuje, hladí či protkává krystalickými vlákny, někdy zasypává perlami, hraje příjemně, jímavě, někdy jakoby nesměle, střípkovitě. Je to pohodový komorní jazz, který ale neklouže po povrchu, nýbrž se zahloubává do jazzové materie a objevuje v ní esenci intimity. A stejně tak by měl k takové hudbě přistupovat i posluchač. Jako když vejde do lesa a nechává se omotávat jemným krajkovím zvuků. Jako když se tlukot jeho srdce stává součástí rytmu vůkol a jeho dech a kroky splývají se zvukem. To vše zprostředkuje posluchači poslech alba Kahoma Tria „In the Woods“, aniž by vstal z křesla…

Pohodově hloubavý intimní jazz Jana Kavky a spol.

KAHOMA TRIO: In the Woods

zvuk
obal
hudba
Hodnocení čtenářů26 Hlasů
4.5
Hodnocení

Top skladby: úvodní „Room 420“ s výtečným kontrabasovým sólem, melodicky i náladově rozvětvená „Flying Bean“, zpěvně rozkvetlá „What´s Next“ a závěrečná „Late Night Thinking“, minimalisticky svižná se zpívajícím pianem a s postupně nabývající na intenzitě.

Kahoma Trio - Some Dream