JANOUŠEK- WRÓBLEWSKI QUARTET v boskovickém Prostoru

JANOUŠEK- WRÓBLEWSKI QUARTET v boskovickém Prostoru

Kavárna Prostor, Boskovice, úterý 8.listopadu 2022

Po nedávném festivalu jiné hudby Melomania 2022 jsme se v útulném sále boskovické kavárny Prostor těšili na energii vysoce nápadité kapely JANOUŠEK- WRÓBLEWSKI QUARTET (JWQ).

Trombonista Štěpán Janoušek a altsaxofonista Michal Wróblewski s rytmikou ve složení Miloš Klápště – kontrabas a Jan Chalupa – bicí představili svoji originální hudbu bez jakýchkoli rozpaků. Propracované kompozice jak z jejich prvního dvojalba Svatby/Plesy (2019) i z nedávno vydaného LP Vystresovaný medvídek koala na pokraji sil se hledaje štěstí náhodně upálí v lesním požáru rozrezonovaly dokonale boskovický Prostor. Jejich unikátní kombinace avantgardního jazzu s dalšími hudebními styly, časté výrazné střídání tempa, rytmu a neočekávané dynamické změny mně připomínaly nahrávky Franka Zappy. JWQ dotáhlo svůj hudební styl kombinující komponovaný materiál a improvizace na podiu na opravdu mimořádnou úroveň originality.

Byla to velká radost nechat se vtáhnout do jejich hudebního světa a absorbovat vysílanou energii. Doporučuji video ukázku ze závěru koncertu: