Český národní symfonický orchestr představuje jubilejní 30. sezonu
Vince Mendoza

Český národní symfonický orchestr představuje jubilejní 30. sezonu

Český národní symfonický orchestr vstupuje do jubilejní třicáté sezony. Pro své posluchače si připravil sérii koncertů klasické, filmové a jazzové hudby. Třicátá jubilejní sezona však bude zcela výjimečná. Nejen programem, ale především úspěšným dovršením třetí dekády tohoto orchestru. S šéfdirigentem Stevenem Mercuriem a proslulým sborem Jeremy Winston Chorale představí Voices of Hollywood, s oblíbeným Carlem Davisem The Beatles Night, se světoznámým Vincem Mendozou a jeho cenou Grammy oceněné album, a připraven je i zcela ojedinělý projekt Eastwood Symphonic s účastí syna Clinta Eastwooda, jazzmana Kyla Eastwooda.

Nadcházející sezona bude nabitá významnými hosty, světovými autory a zajímavým programem. Význačná bude však dovršením třetího desetiletí působnosti Českého národního symfonického orchestru. Koncerty budou probíhat v klubu The Loop Jazz Club Hostivař, Studio Gallery, Smetanově síni Obecního domu, chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, klášteře sv. Anežky České a tentokrát i v Sále Martinů v Lichtenštejnském paláci.

Diváci se můžou nejprve těšit na I. a II. abonentní koncert Sezony 2023. Následovat budou jazzové projekty Blues Brothers v Praze a Bigband ve filmu. Festival Prague Proms následně zahájí spolu s Českým národním symfonickým orchestrem obsáhlý projekt Eastwood Symphonic, a to přímo s účastí syna Clinta Eastwooda, jazzmana Kyla Eastwooda. Na řadu přijde představení Alma Rosé, filmovými melodiemi nabitý večer Voices of Hollywood, a výběr z oceněné desky Vince Mendozy s názvem Vince Mendoza Grammy Night.

Diváci si mohou vyslechnout Kytarový recitál Pavla Steidla nebo Gospel Parade v podání slavného amerického sboru The Jeremy Winston Chorale. Zastoupena jsou ale i komornější představení, a to Veronika Vítová & hosté, Prague Proms Jam Session a Sopránový recitál Hedwigy Ritter. Na programu bude večer slavných hitů The Beatles Night, připravena je skupina RAZAM & Iva Marešová, a již tradičně Komorní sólisté ČNSO. Štafetu převezme jazzový koncert Focused on Jazz Fusion, a následovat budou III. a IV. abonentní koncerty Sezony 2023. Připraveni jsou ale i diváky oblíbení Velikáni filmové hudby Vol. II., jako byli Danny Elfman, Lalo Schifrin nebo Leonard Bernstein. To vše v rámci abonentní řady, festivalu Prague Proms a mimořádných koncertů ČNSO.

Pro rok 2023 jsme s přáteli z orchestru připravili několik projektů, které jak nám, tak našim věrným posluchačům chtějí připomenout uplynulé tři dekády. Díla, která jsme hráli se Zdeňkem Košlerem, Liborem Peškem, ať v Praze nebo na turné v Anglii, Japonsku či USA. Nestárnoucí Carl Davis a jeho krásný projekt Beatles Night, tolik oblíbený českým publikem. Nebude chybět pizzicatové připomenutí Paula Freemana, jedné z klíčových osobností budujících ČNSO. Filmová hudba zaujímala a zaujímá v činnosti Českého národního symfonického orchestru rozsáhlý prostor. I v této kapitole, ve které jsme postupně potkali legendy jako Ennio Morricone, Vladimir Cosma, Danny Elfman, Tim Burton nebo Lalo Schifrin, přiblížíme jejich hudbu našim příznivcům v nadcházejícím roce. Nebude chybět ani jazz, a s ním Vince Mendoza, se kterým jsme si společně došli až pro Grammy Award,“ dodává ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl.

Prodej vstupenek byl zahájen 21.11. 2022 na stránkách www.pragueproms.cz a www.cnso.cz.