Cotatcha Orchestra zahraje bulharské, americké a české barokní koledy s bulharskou zpěvačkou Velekou Tsankovou

Cotatcha Orchestra zahraje bulharské, americké a české barokní koledy s bulharskou zpěvačkou Velekou Tsankovou

Cotatcha Orchestra uvádí speciální koncert Kapr na Provázku vol. III. Brněnský big band, nominovaný za svou desku Bigbandová elektronika na Cenu Anděl, pokračuje 11. prosince v Divadle Husa na provázku ve volné koncertní sérii s vánoční tematikou. Tentokrát s Cotatcha Orchestra vystoupí vycházející hvězda bulharské jazzové scény Veleka Tsankova. Proto vedle eklektické směsice amerických vánočních skladeb a koled českého baroka tentokrát zazní i koledy bulharské.

„Každý rok máme nového hosta a tudíž i nové koledy ze země, z níž host pochází. Baví mě objevovat vánoční hudbu z různých koutů Evropy a také ji oblékat do nového kabátu v podobě našich bigbandových aranžmá.  To platí i pro české vánoční písně, z nichž velká část vznikla v době baroka. Je to zábava a výzva zároveň – upravit tyto melodie pro big band a sledovat, jak se mění charakter skladby. Docela by mě zajímalo, co by si o těchto aranžmá mysleli autoři Michna z Otradovic nebo Václav K. H. Rovenský” přibližuje program kapelník Jiří Kotača. 

Letošním hostem programu bude jedna z nejvýraznějších zpěvaček bulharské jazzové scény Veleka Tsankova – absolventka hudebních univerzit v Maastrichtu, italském Terstu a bulharské Sofii. Přes svůj mladý věk spolupracuje s předními bulharskými umělci jako je Mihail Yossifov a její hlas učaroval i prestižnímu JM Jazz World Orchestra, s nímž absolvovala v letošním roce tour po Chorvatsku.

Cotatcha Orchestra zahraje bulharské, americké a české barokní koledy s bulharskou zpěvačkou Velekou Tsankovou

Šestnáctiletý big band Cotatcha Orchestra založil před osmi lety trumpetista Jiří Kotača s vizí hrát neotřelou a originální bigbandovou hudbu. Kapela má na svém kontě spoustu projektů s tuzemskými i zahraničními umělci jako jsou Lenka Dusilová, Ilja Reijngoud, Mar Vilaseca nebo Daniel Caccia. Jeden z posledních projektů, který vznikl přímo v jádru big bandu – Bigbandová elektronika – se rozhodla kapela natočit na své debutové album, které vydalo americké vydavatelství Parma Recordings. Jedná se o unikátní fúzi autorských skladeb kombinovaných s elektronickou hudbou. Album získalo nominaci na Cenu Anděl a vyhrálo anketu Česká jazzová sklizeň ČRo Jazz za rok 2020. Mimo autorskou hudbu big band dělá několik dalších originálních projektů ročně. Ať už se jedná o spolupráce se zahraničními umělci nebo koncerty věnovaná výjimečným osobnostem jazzové hudby.

Cotatcha Orchestra zahraje vánoční program také o den dříve 10.12. v Kyjově.

Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut. Senioři, studenti a děti do 15 let mají výraznou slevu.