Blíží se hudební nářez značky KovnaFest!

Blíží se hudební nářez značky KovnaFest!

V rámci osmého ročníku nadžánrového hudebního a audiovizuálního festivalu KOVNA FEST vystoupí 3. prosince v pražském klubu Punctum řada atraktivních umělců.

TOMÁŠ MIKA

Tomáš Mika je kytarista a skladatel z Prahy, ve svém sólovém setu se pokusí nalézt průnik mezi klasickou hudbou, moderním jazzem a volnou improvizací. V rámci jeho vystoupení zazní hraničně interpretované fragmenty existujících skladeb, ale též abstraktně ztvárněné skladby neexistující. Kompromis mezi modernou a postmodernou bude ustanoven prostřednictvím juxtapozice snahy o inovativní práci s tradicí a náznaku ironizace aluzemi na populární kulturu.

MARTIN KUX KRÁL

Cyklus Čtyři písně pro soprán a bicí (2017) obsahuje čtyři zhudebněné morality renesanční humanistické básnířky Alžběty Johany Vestonie. Tato první latinsky píšící autorka pocházela z Anglie, ovšem většinu svého života prožila v Čechách. Ke zhudebnění byly zvoleny čtyři krátké básně, jež se zabývají ženským pohledem na svět – láskou, žárlivostí, věčně plynoucím přítomným časem atd. Jedná se o kontrastní cyklus obsahující písně meditativního, ale též dramatického charakteru.

Soprán: Kristýna Fílová

Bicí: Mikhail Pashayev

DI PRAGER YIDISHE KAPELYE

Styl kapely Di Prager Yidishe Kapelye by bylo možné charakterizovat jako „dřevní“ (ve smyslu „staromilecký“ a rovněž proto, že většinu kapely tvoří smyčcové nástroje), dobově poučený a zároveň poněkud punkově interpretovaný klezmer (žánr využívající taneční melodie východoevropských Židů). Kapela hraje v delších, napůl improvizovaných sériích, během nichž se postupně stírají rozdíly mezi účinkujícími a diváky – vystoupení se zvolna překlápí do volného tanečního večírku. Di Prager Yidishe Kapelye tvoří Tereza Rejšková, Petra Zoubková (housle), Tomáš Mašek (akordeon) a David Ramdan (kontrabas).

RUINU

Noise-improvizační trio Ruinu z okruhu vydavatelství Klang-und-Krach rozkládá ty nezapeklitější zvukové vrstvy již od roku 2007. Jan Klamm a Patrik Pelikán používají kytaru a saxofon způsobem, který je pro uvedené nástroje ponižující: hrají na ně, jako kdyby je odhazovali. Pomocí diktafonů fragmentarizují vznikající zvukovou matérii, zatímco perkusista Ondřej Parus se svými údery snaží zakopat do země vše, co Klamm s Pelikánem rozloží… a když už se to dál nedá vydržet, všichni tři se začnou řídit heslem „nejrychlejší přežije“.

MONIKA NAČEVA + TOMÁŠ VTÍPIL

Tomáš Vtípil bývá nejčastěji charakterizován jako výrobce hluku, skladatel filmové a scénické hudby (např. film Pouta) či performer; vydatně spolupracuje s nejrůznějšími hudebníky napříč žánry (DG 307, Urband ad.). Na Kovna festu vystoupí s Monikou Načevou, herečkou a zpěvačku, která patří k výrazným osobnostem české alternativní scény (HaDivadlo, Divadlo Sklep ad.). V rámci tvůrčího spojení těchto dvou umělců dominuje hlasový projev Načevy, který Vtípil „obaluje“ v sofistikovaných zvukových plochách proměnlivé intenzity.

VRATISLAV PARIKRÁMA

Vratislav Parikrama (trap, náboženský horror) je inspirován vyšším pozorováním přírody. Ve stavech nelidského nadhledu se snaží zorientovat, pochopit jej a dále přetvořit. Jeho hudba je odpovědí na existenci jako takovou. Často se zaplétá do bludů a pochyb, stále pátrá po tom, co ještě může být reálné.

UMRESH

…a nakonec umřeš. Nejedná se o nějaké banální sdělení, ale o předzvěst konce celého programu. Festival totiž svým DJ setem uzavře Avdeeva Daria aka „Umresh“. Tato DJka se narodila na Sibiři a v současné době žije a působí v Praze, kde vcelku solidně uzemňuje parkety svým striktním a hodně chladným EBM industrialem.

(TISKOVÁ ZPRÁVA)