Český rozhlas Jazz uvede devátý ročník festivalu ve své režii

Český rozhlas Jazz uvede devátý ročník festivalu ve své režii
Trio Grande

Devátý ročník přichází po dvouleté covidové pauze. „Tentokrát jsme se zaměřili na formát jazzového tria: v žádném případě ale nepůjde o jeho tradiční podobu, každá z kapel je velice neortodoxní,“ říká Petr Vidomus, dramaturg Českého rozhlasu Jazz. „Je tu crossover smyčcové trio, rytmicky komplexní pianové trio a vrcholné newyorské trio s rockovou příměsí,“ dodává.

Hlavním lákadlem večera je britsko-izraelsko-americké uskupení Trio Grande 2.0. Oproti své eponymní desce z roku 2020 přijede do Prahy obměněná sestava s americkým bubeníkem a současně basistou Natem Woodem. Zvuk kapely nezaměnitelně formují saxofonista Will Vinson a kytarista Gilad Hekselman. „Můžeme čekat, že Trio Grande 2.0 přivezou prvotřídní kytarovou fúzi a také nové kompozice z právě připravovaného alba,“ slibuje Petr Vidomus.

Český rozhlas Jazz uvede devátý ročník festivalu ve své režii

Britsko-švédské trio Enemy je projektem pianisty Kita Downese. Skladby jsou plné rytmických a dynamických proměn, neztrácejí tah, energii a strhující intenzitu. Může za to rytmika, která nejenže hardbopově či jazzrockově uhání, ale také evokuje lámané elektronické beaty. „Kit Downes doposud vydal tři sólová alba u německého labelu ECM. V Praze představí zejména letošní novinku Vermilion. Kapela ale ráda překvapuje, takže nahrávka určitě není klíčem k jejich pražskému vystoupení,“ říká dramaturg festivalu.

Českou scénu na jednodenním festivalu zastoupí striktně smyčcové S.V.A. Trio. Formace v neobvyklém složení housle-cello-viola vytváří ryze autorskou tvorbu na pomezí žánrů, která, jak tvrdí, reflektuje život uvnitř velkoměsta. „Trio ve složení Alexej Aslamas, Vladan Malinjak a Šimon Marek odehrají především skladby z nového alba Urban Fusions, zajímavostí je také využití live electronics,“ přibližuje Vidomus.

Akce proběhne ve čtvrtek 17. listopadu 2022 v pražském klubu Jazz Dock od 19. hodin. Vstupenky jsou k zakoupení na webu Jazz Docku.

Zdroj: tisková zpráva