Česko – slovensko – švédský projekt Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet vydává nový singl Zephyr

Česko - slovensko - švédský projekt Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet  vydává nový singl Zephyr

Po jarním vydání singlu Focused Voice, který předznamenal novou tvorbu a nový zvuk mezinárodní formace Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet, přichází kapela s dalším singlem Zephyr. Kvarteto tvořené českým trumpetistou Jiřím Kotačou, švédským kytaristou Alfem Carlssonem a slovenskou rytmickou sekcí, tedy kontrabasistou Peterem Kormanem a bubeníkem Kristiánem Kurucem, nahrálo skladbu v brněnském Studiu Divadla na Orlí. Kapela se v posledním roce a půl pustila do práce s živou elektronikou v podobě efektových pedálů a padů. To se promítlo i do nových kompozic, které poměrně výrazně překračují hranice jazzu. 

„Skladba Zephyr vznikla v době covidových lockdownů. V ne úplně příjemných časech pro kulturu a muzikanty. Základní vzniklá harmonie a téma, které se objeví kolem druhé minuty skladby, ve mně evokovalo pocit úlevy a svítání na lepší zítřky. Proto taky název Zephyr – mimo jiné výraz pro přívětivý vítr.“ říká Kotača.

Zephyr navíc předznamenává práci na nové desce a také dvě podzimní turné.

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet - Zephyr

V říjnu a listopadu vyrážíme na dvě tour, na nichž už snad konečně doženeme manko několikrát přesunutých koncertů z posledních dvou let.  První tour bude ve formátu tria, s kterým zahrajeme v ČR, Slovensku a Rakousku. V listopadu ve formátu kvarteta to bude tour po Slovensku a Čechách. Celkem nás čeká 12 koncertů a doufáme, že žádné už nebudeme muset přesouvat. dodává Kotača ke koncertním plánům na zbytek roku.

Kotaču s Carlssonem spojilo studium v nizozemském Rotterdamu. Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet, doplněný o vynikající slovenské jazzmany Petera Kormana a Kristiána Kuruce, odehrál desítky koncertů na jazzových festivalech a v klubech ve Švédsku, Slovensku a České republice. V tvorbě se mísí vlivy lyrické skandinávské hudby a moderního jazzu se špetkou moravského a slovenského folkloru, což přináší unikátní zvuk, kladoucí důraz na pestrost, silné melodie a propojování odlišných hudebních tradic a kořenů.

Česko - slovensko - švédský projekt Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet  vydává nový singl Zephyr

Alf Carlsson patří mezi nejvyhledávanější a nejvšestrannější švédské hudebníky. Vystudoval prestižní Royal College of Music ve Stockholmu. Roku 2013 získal prestižní cenu Albin Hagström Scholarship pro mladé nadějné kytaristy v oblasti populární hudby. O rok později skládal hudbu pro Nobelovo muzeum ve Stockholmu při příležitosti předávání ceny držitelce Nobelovy ceny míru Malale Yousafzai. Odehrál desítky rockových, popových a zejména jazzových koncertů. V současnosti spolupracuje například se švédsko-francouzským kvartetem Les Enchantes, Jazzcats, Jessicou Curran nebo Julií Jonas. 

Jiří Kotača je oceňovaný trumpetista a skladatel. Je kapelníkem big bandu Cotatcha Orchestra, nominovaného na Cenu Anděl a výherce České jazzové sklizně 2020. Má mezinárodní zkušenosti z hudebních univerzit v Rotterdamu a Barceloně, spolupracoval či spolupracuje s na Grammy nominovaným umělcem Iljou Reijngoudem, Mar Vilasecou nebo European Jazz Radio Orchestra. 

Vydání singlu Zephyr podpořila česká proexportní kancelář SoundCzech. Brzy také proběhnou koncerty. V triovém formátu s Kristiánem Kurucem v říjnu a s kvartetem v listopadu. 

  • 17.10. Brno, Music Lab
  • 19.10. Považská Bystrica, Cooltajner
  • 20.10. Banská Bystrica, Hogo Fogo
  • 21.10. Prešov, Jazzový festival Prešov
  • 22.10. Lanškroun, Festival Jazz a Little Otherwise
  • 24.10. Vídeň, ZWE
  • 19.11. Slaný, Slánské jazzové dny
  • 23.11. Kežmarok, Kežmarská hudobná jeseň
  • 24.11. Uherské Hradiště, Reduta
  • 25.11. Piešťany, La Musica
  • 27.11. Praha, JazzDock

Zdroj: tisková zpráva