Oslava 50 let Free Jazz Tria konečně i v domovské olomoucké Ponorce

Oslava 50 let Free Jazz Tria konečně i v domovské olomoucké Ponorce

Hospoda u musea – Ponorka Olomouc, čtvrtek 27. 10.2022

První vystoupení Free Jazz Tria (FJT) ve složení Milan Opravil – baryton a alt saxofon, Josef Černý – kontrabas a Antonín Náplava – bicí se uskutečnilo 10.února 1972 na prvních Olomouckých jazzových dnech.

První pokus o oslavu padesátin v domovské, olomoucké Ponorce plánovali pánové na 3.12.2021. Tenkrát, jak máme všichni ještě v čerstvé paměti, došlo z nařízení vlády k omezení provozu nejen restauračních zařízení do 22. hod., proto to sami vzdali. Druhý pokus v Ponorce měl být 7. dubna 2022. V tomto případě onemocněli tři členové FJT, Petr Löffler virózou, Josef Bláha si užíval angíny a Petr Večeřa si pořídil podruhé Covida.

První oslavu padesáti let Free Jazz Tria se mezitím podařilo zorganizovat Honzovi Hockovi v boskovickém Prostoru 12.2.2022, přesně po 50 letech a dvou dnech. Třetí termín v olomoucké Ponorce ve čtvrtek 27.10.2022 se konečně zadařil.

Přiznám se, že prostředí olomoucké Ponorky mne při mojí první návštěvě značně překvapilo. Úzká dlouhá místnost s výčepem u vchodu plná kouře, zcela zaplněná rozjařenými hosty, na jejímž konci ve stísněném koutu chystali muzikanti svoje inštrumenty. V Ponorce se občas stává, že se vyskytují drobné technické problémy s aparaturou. Muzikanti i přihlížející to berou tak, že to je už součást koncertu, protože se má začít ve 20 hod. Tedy do toho hledání kabelů, houkajících mikrofonů apod. začínají hudebníci drobně ševelit tzn. improvizovat na aktuální téma a pak není zcela jasné co už je produkce hudebníků a co je ještě štelování aparátu. To ovšem nikomu z natěšených diváků nevadí, je to prostě free …

Standardní FJT sestava Josef Bláha – saxofony, klarinet, housle, Petr Löffler – alt a baryton saxofon, Luděk Záruba – baskytara a Petr Večeřa – bicí se pro tuto událost opět rozrostla na kvintet, díky zakládajícímu členu FJT, perkusistovi Antonínu Náplavovi.

Naprosto přirozená, volná improvizace na rytmickém základu vtáhla všechny diváky do hudebního světa FJT bez hranic. Tak srozumitelný free jazz je radost absorbovat. Spolužák z PřF UP Olomouc, který vážil cestu na oslavu 50 let FJT z Prahy, to komentoval jasně: “Když Art Ensemble of Chicago už nehraje, tak FJT postoupilo na první příčku.“ Po přestávce na srovnání smyslů jsme si užili ještě silnější příval energie, jak můžete posoudit ve video ukázce.

Další vystoupení FJT můžete stihnout v sobotu 10. prosince v Tišnově, kde na oslavu 40 let od jejich prvního koncertu v Tišnově pořádají DEN SVOBODNÉHO JAZZU V TIŠNOVĚ. Intenzivní jazzový večer otevře Emil Viklický v duetu se svým stálým kontrabasistou Petrem Dvorským, po kterých přijdou na řadu hlavní oslavenci večera FJT, celý program uzavře žánrově příbuzný Janoušek – Wróblewski Quartet.