Mariza, Ida Nielsen, The Comet Is Coming nebo Samora Pinderhughes - Rachot na listopad
The Comet Is Coming

Mariza, Ida Nielsen, The Comet Is Coming nebo Samora Pinderhughes – Rachot na listopad

O tom, že do Prahy 1. listopadu přijede hvězda fado Mariza, jsme vás již informovali v samostatné upoutávce a pro jistotu ji přikládáme znovu – PŘIJEDE NEJVĚTŠÍ SOUČASNÁ HVĚZDA WORLD MUSIC MARIZA

Ida Nielsen & The Funkbots (UK / DK)

Úterý 1. listopadu / 19:30 / Palác Akropolis

Každá její píseň je originální, má osobitý zvuk, a společné koncerty s The Funkbots tvoř celistvou energickou show. Základem všeho je samozřejmě neskutečný basový groove hlavní protagonistky, a také instrumentální výkony jejích excelentních spoluhráčů. Od roku 2010, kdy ji pozval v Minnesotě na jam session, až do jeho předčasného konce, byla Ida Nielsen členkou kapely legendárního zpěváka a multiinstrumentalisty Prince. Připojila se ke kapele The New Power Generation, se kterou absolvovala téměř dvouleté světové turné. S Princem odehrála také mnoho vystoupení v televizních pořadech. Ida Nielsen popisuje hraní s touto legendou jako největší hudební zážitek, který ji ovlivnil na léta dopředu. Po mnohaleté spolupráci s Princem, kterou v roce 2016 ukončila jeho smrt, se Ida Nielsen zaměřila na sovu sólovou dráhu, a v tomtéž roce jí vyšlo její třetí album TurnItUp, se kterým koncertovala po Evropě, Asii, USA, Africe a Austrálii. Toto album Nielsen nejen celé napsala a produkovala, ale i sama zaranžovala a nahrála všechny nástroje. Hudba Idy Nielson by se dala popsat jako směsice old-school funku s vlivy hip-hopu a reggae. V roce 2020 vydala Ida Nielsen s kapelou album s názvem 02022020.

Info: https://rachot.cz/ida-nielsen/

Jah Wobble & The Invaders of the Heart (UK)

Čtvrtek 3. listopadu / 19:30 / Palác Akropolis

Basista a skladatel, který patří už 40 let k vůdčím postavám londýnské scény. Spolu s Johnem Lydonem založil punkovou superskupinu Public Image Ltd, spolupracoval s Brianem Enem i členy kraut-rockové skupiny Can a inicioval desítky dalších projektů. Do Prahy přijíždí se svojí skupinou Invaders of the Heart, s níž natočil 12 alb. Sestavou prošla řada velikánů mezinárodního formátu: kytarista Justin Adams, známý ze spolupráce s Robertem Plantem, strávil ve skupině 8 let, na albu Realm Of Spells se podílel newyorský hudební vizionář Bill Laswell. Jah Wobble zasáhl do tvorby desítek dalších umělců, patří k nim Sinead O’Connor, Bjork, Natasha Atlas, Tony Allen i Cranberries. Wobble je dlouhodobě jedním z nejvlivnějších britských hudebníků, spolu s hypnotickými basovými riffy nabízí perfektní kombinaci punku, reggae i globálních vlivů. 

Info: https://rachot.cz/jah-wobble-the-invaders-of-the-heart/

The Comet Is Coming (UK)

Čtvrtek 10. listopadu / 20:00 / MeetFactory

The Comet Is Coming do Prahy přijedou se zbrusu novou deskou Hyper-Dimensional Expansion Beam! Cosmic Jazz v taneční rovině aneb hudba budoucnosti pozpátku. Londýnská postjazzová hvězda opět v Praze! Sestava vznikla v Londýně, když se k funkové dvojici bicí-klávesy na pódiu spontánně připojil saxofonista Shabaka Hutchings, příležitostný člen skupiny Arkestra, která navazuje na odkaz snad největšího jazzového vizionáře Sun Ra. K jeho krédu “uchovat si vynalézavost, i když hrajete na konvenční nástroje” přidala trojice další: rozvíjet jazzové myšlení a aplikovat je do taneční roviny. The Comet nepracují se samply či notebooky, užívají klasické syntezátory ze 70. let. Nezbytnost odpojit se od dobové rutiny deklarují i ve svém manifestu, který reflektuje současné sociální a ekologické hrozby: “Přijde Kometa a zničí veškeré iluze. Přinese novou realitu, vnímání, schopnosti i povědomí, které budou existovat v jednom. Ten konec bude jen začátkem.” Hutchings je původem z karibského ostrova Barbados a už léta patří k nejprogresivnějším britským jazzmanům. Je držitelem prestižní ceny Mobo, hrál s Floating Points, Heliocentrics i s průkopníkem ethiojazzu Mulatu Astatkem. V minulosti vystoupil na Colours of Ostrava se svou další skupinou Sons Of Kemet. Debutové album skupiny Channel The Spirits bylo nominováno na cenu Mercury. 

Line-up:

Shabaka – saxophone

Danalogue – keyboards

Betamax – drums

Info: https://rachot.cz/the-comet-is-coming-2022/

Samora Pinderhughes (USA)

Úterý 22. listopadu / 20:00 / Jazz Dock

K jeho inspiracím patří Nina Simone, Stevie Wonder, Mahalia Jackson, v jeho knihovně vévodí podepsaná knížka od černošského vizionáře Jamese Baldwina. Navzdory tomu, že Pinderhughesova pleť je překvapivě bílá, hlasovým feelingem navazuje na spiritualitu amerického gospelu. Jeho černošský otec je profesorem na kalifornské univerzitě, matka pochází z Ázerbájdžánu. Zdánlivé protiklady definují i jeho hudbu, která je bojovná i romantická, odvážná i pochybovačná. Pinderhughes se narodil v New Yorku, vyrůstal v Kalifornii a dospíval na Kubě.  Spolupracoval s hudebními velikány včetně Herbie Hancocka. Vedle hudby působí jako filmař i obhájce práv menšin, širší publikum jeho tvorbu zatím objevuje a pražský koncert bude českou premiérou jedinečného umělce, který je na počátku své dráhy. 

Studium na prestižní newyorské umělecké škole Juilliard ho přivedlo k propojení písňových textů s filmem,  divadlem i radikální společenskou vizí. V prvním politicky zaměřeném projektu, The Transformations Suite, kombinoval hudbu, divadlo a poezii aby zmapoval historii radikalismu mezi potomky afrických otroků. Z podobných zdrojů čerpá i album Grief. Jeho hudba navazuje i na mystický směr „černých surrealistů“, který vznikl před půlstoletím, a k jehož průkopníkům patřila spisovatelka Toni Morrison. Tento umělecký trend rozvíjí myšlenky newyorského hnutí Harlem Renaissance i filozofie Négritude, která vznikla ve francouzsky mluvících zemích. K pramenům patří i africká spiritualita, náboženské systémy jako voodoo, candomblé a santeria. Sám Pinderhughes praktikuje santerii, synkretické náboženství které se zrodilo na Kubě jako spojení katolicismu a světa afrických božstev zvaných orisha z oblasti Nigerie a sousedních regionů. Součástí Pinderhughesovy domácnosti je oltář zasvěcený africkému bohovi moudrosti Obatala. 

Samoru Pinderhughese doprovodí Josh Crumley (zpěv, baskytara) a Elliott Skinner (zpěv, kytara).

Info: https://rachot.cz/samora-pinderhughes/