Hevhetia Fest 2022 očima Petera Rosy

Hevhetia Fest 2022 očima Petera Rosy

20. 9. 2022, Malý Berlín, Trnava, Slovenská republika

Tentokrát se HEVHETIA FEST, který každoročně uvádí do života nové projekty, vycházejí v ten čas na značce Hevhetia, „smrsknul“ do jediného dne. Po domovských Košicích a loňské Bratislavě se 11.ročník festivalu dne 20. září přestěhoval do Trnavy. V prostorách kulturního centra Malý Berlín se sešli hudební promotéři, publicisté a další hosté, aby se seznámili s letošní produkcí agilního vydavatelství. Festival podpořil z veřejných zdrojů Fond na podporu umenia.

Showcase, prezentace a velký koncert byly předzaznamenány doprovodným programem výtvarného charakteru. V synagoze – výstavním prostoru Galérie Jána Koniarka proběhla vernisáž výstavy dvorního výtvarníka Hevhetie Dušana Scholze pod názvem „Feldův vlak“. Ta navazuje na jeho loňskou instalaci Different Trains, neboť se zabývá taktéž tématem holokaustu. Tentokrát jde o nesmírně silnou a sugestivní reflexi příběhu košického rodáka Ľudovíta Felda, který přežil Osvětim díky svému kreslířskému umu; stal se kreslířem pro ďábla Mengeleho. Proto byl také promítnut dokumentární film „Ľudovít Feld – malíř doktora smrti“. Hudebního antré se zhostil íránský klarinetista Soheil Peyghambari.

Otto Hejnic Organism (Otto Hejnic – bicí, Brian Charette – Hammond organ, Osian Roberts – tenor saxofon)

Ján Kopčák & Pippo Corvino (Ján Kopčák – tenor saxofon a Pippo Corvino – kytara)

Mirka Novak feat. Edward Miles (Mirka Novak – zpěv, elektronika a Edward Miles – bicí, elektronika)

Pavel Jakub Ryba & Ján Kopčák & Erik Truffaz (P.J.Ryba – baskytary, J. Kopčák – tenorsax, a E.Truffaz – trubka)

Kollar & Cox & Raineri & Truffaz (David Kollar – kytara, elektronika, Rick Cox – kytara, elektronika, sound design, Paolo Raineri – trubka, elektronika a Erik Truffaz – trubka, elektronika)