Nálož říjnových koncertů od Rachotu - Matt Darriau’s Paradox Trio, KUTU, Ghost-Note, Becca Stevens

Nálož říjnových koncertů od Rachotu – Matt Darriau’s Paradox Trio, KUTU, Ghost-Note, Becca Stevens

Matt Darriau’s Paradox Trio (USA)

Úterý 4. října / 21:00 / Jazz Dock

New York má silnou hudební subkulturu s vazbami na klezmer i balkánské styly, z níž vznikla celá plejáda žánrově rozmanitých skupin. Saxofonista a klarinetista Matt Darriau je jedním ze zakládajících členů The Klezmatics, v Paradox triu hraje navíc i na bulharské dudy a flétnu kaval. Dalším obohacením je jazzová improvizace, vazby na experimentální styly i otevřenost typická právě pro New York. Cellista Rufus Cappadocia propojuje svými údery do strun etnické kořeny s černošským funkem, balkánské a romské vlivy přináší původem makedonský hráč na perkuse Seido Salifoski.

Brzy po svém vzniku roku 1994 se trio rozšířilo na kvartet, ale původní název si ponechalo. Tím čtvrtým členem byl kytarista Brad Shepik ze Seattle, který hrál s Paulem Motianem, Carlou Bley, Charlie Hadenem a dalšími jazzmany. Skupina brzy získala renomé v newyorských klubech Bell Café a Knitting Factory. Paradox Trio přitom zvyklosti žánru silně převyšuje svojí jazzovou průpravu. Skupina též vytvářela live doprovod ke klasickým němým filmům včetně surrealistické klasiky Andaluský pes od Salvadora Dalího a Luise Buñuela. Posledním počinem Paradox Tria je společné album s jedním z nejosobitějších evropských pianistů, Bojanem Z, který je původem ze Srbska a žije v Paříži a který také v minulosti vystoupil na Respect Festivalu.

Info: https://rachot.cz/matt-darriaus-paradox-trio/

KUTU (Francie / Etiopie)

Středa 5. října / 19:30 / Palác Akropolis

Etiopie je mezi muzikanty ostře sledovanou zemí, a to díky rytmům, melodiím i expresivním hlasům, jaké jinde v Africe nenajdete. Za projektem Kutu stojí dvě z nejlepších zpěvaček bouřlivé hudební scény v Addis Abebě a zázračný talent francouzského jazzu, houslista Théo Ceccaldi. Od klasického ethiojazzu, jehož průkopníkem byl vibrafonista Mulatu Astatke, se hudba Kutu liší v několika rovinách. Těžiště nespočívá v jazzových harmoniích, ale transovních rytmech, které posiluje výrazná dávka elektroniky. Melodickou linku nesou hned dva explozivní ženské hlasy, nástrojová sóla nad nimi vytvářejí další vrstvu metodou „zvolání a odpověď“, podobně jako u klasického blues. Houslista Théo Ceccaldi vystudoval klasiku, ale v zápětí propadl jazzu. Ve dvaceti čtyřech letech založil trio, s nímž propojil komorní hudbu s improvizací, a ve třiceti ho francouzský měsíčník Jazz Magazine prohlásil za hudebníka roku. Roku 2019 se vydal za inspirací do Addis Abeby, kde se zrodil projekt Kutu.

Zpěvačky Haleluya Tekletsadik a Hewan Gebrewold působily od roku 2011 ve skupině Jano Band, která byla po deset let tou nejúspěšnější kapelou na etiopské scéně a koncertovala v USA, Evropě i na Středním východě. Ale zatímco Jano Band preferoval elektrické kytary a rockový formát, Kutu staví především na improvizaci, etiopských kořenech a hudební invenci. Název Kutu je odvozen od etiopského města poblíž hranice se Sudánem, 700 km západně od Addis Abeby. 

Hudba skupiny je zářivým sledem neustálých proměn, k inspiracím patří pentatonické stupnice, které etiopským melodiím dodávají nezaměnitelný tvar, i duchovní rituály. Etiopie patří k nejstarším křesťanským zemím, ale na rozdíl od Evropy se tam při bohoslužbách dodnes používají obrovité bubny kebero. Vedle houslisty Théo Ceccaldiho je výraznou oporou kapely bubeník Cyril Atef, hudebník o generaci starší než jeho kolegové a veteránský hráč desítek špičkových sestav. Narodil se v Berlíně francouzské matce a otci z Iránu, muzikantské začátky strávil v Los Angeles, a když se později usadil v Paříži, stal se nejvyhledávanějším studiovým bubeníkem. Podílel se na albech umělců jako Souad Massi, Salif Keita, Gotan Project či Winston McAnuff & Fixi.

Info: https://rachot.cz/kutu/

Ghost-Note (USA)

Čtvrtek 13. října / 19:30 / Palác Akropolis

Elitní funk a groove s bubeníky ze Snarky Puppy. Superskupinu vede snad nejlépe sehraná dvojice hráčů na bicí a perkuse, Robert Searight a Nate Werth, mnohonásobní držitelé Grammy ze Snarky Puppy. Hvězdnou sestavu obohatili ti nejlépe fundovaní sidemani takových hvězd jako Prince, Snoop Dogg, Erykah Badu, Herbie Hancock či Kendrick Lamar.

Žánrově navazují na funkové základy, které položili Fela Kuti, Talking Heads či James Brown, a transformují je do zatím nikdy neslýchané instrumentální exploze. Připravte se na divokou party v té nejlepší muzikantské společnosti! Skupina vznikla roku 2015, obě její studiová alba vzbudila světový ohlas a pronikla na vrchol jazzového žebříčku iTunes. Na druhém z nich, Swagism, hostoval jeden z nejžádanějších světových jazzmanů, saxofonista Kamasi Washington. Kritika psala, že zvuk kapely se na něm rozpíná všemi myslitelnými směry, včetně funku, psychedelie a disca. Oba zakladatelé kapely, Searight a Werth, pocházejí z Texasu, a jejich společným cílem je hudba stojící na perkusích a věčně pulsujícím rytmu.

Info: https://rachot.cz/ghost-note-2022/

Becca Stevens (USA)

Neděle 16. října / 19:30 / Palác Akropolis

Všestranně talentovaná zpěvačka i skladatelka, propojující jazz s folkovými písničkami se stejnou elegancí jako kdysi Joni Mitchell. Vedle sólové dráhy zpívá ve „vokální superskupině“ Tillery spolu s renomovanými jazzovými zpěvačkami Rebeccou Martin a Gretchen Parlato. Spolupracovala s jazzovými velikány jako Brad Mehldau, Esperanza Spalding, Jacob Collier, Alan Hampton, a též s Davidem Crosbym z legendární trojice Crosby, Stillls & Nash. Její styl na pomezí folku a funku skvěle dokumentuje nahrávka Slow Burn, s doprovodem členů Snarky Puppy, nominovaná na cenu Grammy v kategorii Nejlepší aranžmá. Kritika ji srovnává se zpěvačkami jako Joanna Newsom, Enya, Tori Amos, St. Vincent, Ani DiFranco, ale zatím největší uznání vyslovila jazzová basistka Esperanza Spalding: “Maximálně přesvědčivé. To je to nejmenší, co mohu říci o Beccy Stevens. Její kompozice, hlas a texty jsou jako osvěžující pramen, kontrastující se vším, co jste dosud slyšeli.“ 

Zpěvačka se narodila v Severní Karolíně v hudební rodině. Její otec komponoval pro sbory, její matka byla operní a muzikálová zpěvačka. Vedle klasické hudby ji v mládí formovala i lidová hudba z Apalačských hor, jejichž hřebeny Severní Karolínou procházejí. Jako dítě koncertovala s rodiči, bratrem a sestrou v rodinné kapele, během střední školy se učila na kytaru. Kompozici a jazzový zpěv vystudovala v New Yorku na The New School for Jazz and Contemporary Music. Renomovaný kritik Ted Gioia (česky vyšla jeho kniha Podvratné dějiny hudby) zařadil její alba Weightless (2011) a Perfect Animal (2015) do stovky nejlepších titulů v příslušném roce. Album Regina (2017) získalo v časopise Down Beat pětihvězdičkové hodnocení. Do Prahy přijede zpěvačka s bubeníkem Jordanem Perlsonem a basistou Chrisem Tordinim, sama se doprovází na kytaru.

Info: https://rachot.cz/becca-stevens/