Adam Bałdych Quintet v kostele Husův sbor ve Staré Bělé

Adam Bałdych Quintet v kostele Husův sbor ve Staré Bělé

Svatováclavský hudební festival, Husův sbor Stará Bělá, úterý 13.září 2022

Dva dny po úspěšném koncertu česko-slovenské jazzové kapely VERTIGO na 19. ročníku Svatováclavského hudebního festivalu v Ostravě a okolí přijel do stejného kostelního prostředí Husova sboru ve Staré Bělé kvintet polského houslisty ADAMA BAŁDYCHA.

Základem koncertu byly poetické skladby Adama Bałdycha z jeho nedávno vydaného alba Poetry, ke kterým v programu zval těmito slovy: „Snažím se zachytit důležité věci a jevy dnešního světa a vyjádřit je hudbou. Moje hudba, její melancholie a poselství skryté mezi tóny a tichem, mi připomíná poezii, kterou rád čtu. V tomto programu hraji na velmi vzácné renesanční housle, které jsou dosti odlišné od běžných houslí. Jsou větší a laděné níže, takže znějí jako violoncello. Používám na nich speciální střevové struny a hraji pizzicato, které připomíná zvuk podobný kytaře.

Výborně sehraný kvintet ve složení Adam Bałdych – housle; Marek Konarski – saxofon; Łukasz Ojdana – klavír; Michał Barański – kontrabas a Dawid Fortuna – bicí naplnil očekávání natěšených diváků hned od první dojemné skladby Heart Beast. Citlivé virtuózní houslové kousky se střídaly s klavírními a saxofonovými sóly, které nadšeně oceňovalo vděčné obecenstvo. Krásný zvuk renesančních houslí jsme si náramně užili včetně dlouhých pasáží hraných pizzicato. V předposlední skladbě Letter to E se Adam zcela odvázal. Vrcholem koncertu byla poslední, snad dvacetiminutová I remember, při které nejspíš běhal dlouze mráz po zádech většině diváků stejně jako mně. Video ukázka níže Vám snad přiblíží náš mimořádný hudební zážitek.

Přídavek Legenda pro uklidnění celý koncert výborně uzavřel.

Setlist: Heart Beats; Romance sans Paroles; Faith; Poetry; Pieśń Polska; Longing; Letter to E; I remember

Encore: Legenda

Koncert Adama Bałdycha ve Staré Bělé byl nezapomenutelný, děkuji kapele a také organizátorům za takové jazzové potěšení.