Do Prahy se vrací Randy Brecker, jedna z největších legend jazzové trubky
Randy Brecker

Do Prahy se vrací Randy Brecker, jedna z největších legend jazzové trubky

A nejen jazzové. Vždyť jasný tón Breckerova nástroje prozářil také nahrávky Paula Simona, Erika Claptona, Bruce Springsteena či Dire Straits. Nezaměnitelný tón a melodickou sílu hry žijícího klasika budeme moci obdivovat 21. září 2022 v sále KC Novodvorská v Praze.

Americký trumpetista, hráč na křídlovku, skladatel a producent Randy Brecker je bezesporu jedním z mála opravdových žijících velikánů. Byl u toho, když se rodil jazzrock. První deskou, na které ho mohli posluchači slyšet, se stal legendární debut Child Is Father To The Man (1968) kapely Blood, Sweat & Tears. Později se Randy podílel na založení fusion kapely Dreams s Johnem Abercrombiem, Billym Cobhamem a (dnes již bohužel nežijícím) bratrem Michaelem. S tím samozřejmě vytvořil také slavný projekt Brecker Brothers s řadou hitových nahrávek na kontě.

Zároveň ale Brecker nikdy nepodléhal momentálním módám a nenechal se omezit jedinou žánrovou škatulkou. Už na prvním kapelnickém albu Score (1969) se věnoval i jazzové avantgardě včetně experimentů s disonancí. A paralelně hrával s Horacem Silverem nebo s Art Blakey’s Jazz Messengers.

Randy Brecker and AMC Trio,Pain Is Real

Cestu k jazzové hudbě měl Randy (27. listopad 1945, Philadelphia) nalinkovanou od malička. Svého tatínka Boba Breckera, hlavním zaměstnáním právníka, popisuje jako „poloprofesionálního jazzového pianistu a trumpetového fanatika, který mě od mala bral na koncerty Milese Davise, Dizzyho Gillespieho a Clifforda Browna a když mi bylo osm, vlastně mi nedal na výběr a zapsal mě do hodin trubky“. Otec dobře udělal, když odhadl synův talent a nenechal ho zplanět. Ostatně stejnou službu prokázal i mladšímu ze synů Michaelovi, na kterého „zbyl“ klarinet, potažmo saxofon.

Breckerova hvězda strmě stoupala i díky spolupráci s veličinami jako George Benson, Jaco Pastorius nebo kapelou Spyro Gyra. Památná jsou samozřejmě také alba, která natočil s manželkou, brazilskou pianistkou Eliane Elias.

Díky všestrannosti v roli žádaného nadžánrového studiového hudebníka si ovšem Randy Brecker vysloužil věhlas také prací pro alba hardrockové kapely Aerosmith, písničkáře Jamese Taylora, zpěváka Eltona Johna, funkové královny Chaky Khan, soulové divy Arethy Franklin, rockové a R&B dračice Tiny Turner, ex-Beatla Ringa Starra a plejády dalších osobností. Trumpetistu můžeme slyšet i na titulech, které patří k nejvýznamnějším a nejslavnějším rockovým albům vůbec. Konkrétně Born To Run (1975) Bruce Springsteena, Brothers In Arms (1985) skupiny Dire Straits a průkopnickém Gracelandu (1986) s prvky world music Paula Simona.

V Praze zahraje Randy Brecker společně se špičkovým slovenským AMC Triem, které tvoří pianista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger. V sestavě bude navíc hostovat také kytarista Samuel Marinčák. Nejde ovšem o žádný ad hoc projekt, narychlo sestavený u příležitosti jediného turné. Spolupráce Breckera s AMC Triem započala už před více než deseti lety a je zaznamenána na společném albu One Way Road To My Heart (2013). Se slovenským triem hraje Brecker příjemný, melodický jazzový mainstream se spoustou prostoru pro předvedení hráčského mistrovství.

Koncert je součástí řady Jazz Meets World, stejně jako předchozí úspěšná Breckerova pražská vystoupení v letech 2010 (s Lynne Arriale) a 2019 (s AMC Triem).