28. ročník festivalu Jazz Goes to Town proběhne v půlce října v Hradci Králové

28. ročník festivalu Jazz Goes to Town proběhne v půlce října v Hradci Králové

Hradec Králové ožije ve dnech od 11.–15. října 2022 hudebním festivalem Jazz Goes to Town / Jazz jde městem. Do Hradce dorazí zahrát více než 70 hudebníků v jedenácti domácích i zahraničních kapelách, z nichž šest zažije svou českou premiéru. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

15. 10. Michael Mantler: SONGS, feat. Gareth Davis AT/GB/CZ (světová premiéra)

Hlavním lákadlem festivalu je sobotní program SONGS připravený speciálně pro Jazz Goes to Town. Půjde o světovou premiéru kompozice legendárního skladatele a trumpetisty Michaela Mantlera (úzce spolupracoval s umělci, jako jsou Carla Bley, Cecil Taylor, Roswell Rudd, Robert Wyatt, Jack Bruce a mnohými dalšími). Kromě samotného autora ve skladbě jako sólista vystoupí i přední interpret soudobé hudby, Brit Gareth Davis a český 14členný ansámbl, který vznikl právě pro tuto příležitost. Poprvé v historii Mantler komponoval pro vokální ansámbl. „Byl jsem tehdy přehlcen neustálým přílivem zpráv o kruté a válce. A tak jsem začal hledat vhodné texty mezi těmi, které jsem použil v minulosti. Vybral jsem různé abstraktní úryvky například z díla Samuela Becketta, Ernsta Meistera (které jsem už dříve použil na albu Many Have No Speech (1988, WATT/ECM) a také Giuseppe Ungarettiho (z Cerco un Paese Innocente (1995, ECM)). Použil jsem také výběr svých vlastních slov z alba Comment C’est (2017, ECM), které nejsou vůbec abstraktní, naopak velmi konkrétně popisují zlo války a žalostný stav lidstva vůbec,“ popisuje autor své pocity při tvorbě kompozice.

Gareth Davis: Anatomy Rooms Aberdeen - bass clarinet solo

12. 10. KUU! DE/FI/RS (česká premiéra)

Frontmanem kapely KUU! je jeden z nejuznávanějších evropských jazzových bubeníků současnosti, Christian Lillinger. Spolupracoval s takovými jmény jako jsou Craig Taborn, Miroslav Vitouš, Rolf Kühn, Joe Lovano, David Liebmann nebo Evan Parker. Netradiční kvartet KUU! (zpěv, dvě kytary a bicí) v sobě mísí prvky punku, elektronické taneční hudby, rockové fusion a free jazzu. V loňském roce vydali album Artificial Sheep u německého vydavatelství ACT. Hudební příběh zasazený do blízké budoucnosti svým názvem i texty odkazuje na knihu Sní androidi o elektrických ovečkách?, známější ve svém filmovém zpracování pod názvem Blade Runner.

KUU!: Shepherd (Official Video) / Album: Artificial Sheep

14. 10. Dorůžka/Wyleżoł/Ballard CZ/PL/US

V roce 2021 založili tři staří přátelé – hvězdy světové jazzové scény – kapelu s myšlenkou prozkoumat nové zvukové možnosti a vyjádřit rytmus a harmonii jiným způsobem, než byli do té doby zvyklí. Přestože se David Dorůžka, Piotr Wyleżol a Jeff Ballard znají již řadu let, poprvé se v tomto souboru setkali na jaře 2021, aby nahráli novou hudbu, na které se autorsky podíleli všichni tři hudebníci. Výsledek je zachycen na albu Andromeda’s Mystery (2022, Bivak Records). Jeff Ballard patří mezi největší jazzové bubeníky této doby, působil či působí v kapelách Brada Mehldaua, Kurta Rosenwinkela, Chicka Corey, Pata Methenyho a dalších.

David Dorůžka / Jeff Ballard / Piotr Wyleżoł - All My Tomorrows (JFB 2021)

15. 10. Luise Volkmann, Été Large DE/FR/SE (česká premiéra)

Été Large je třináctičlenný ansámbl pod vedením německé skladatelky a saxofonistky Luise Volkmann. Na koncertě představí hudbu ze svého druhého alba When the Birds Upraise Their Choir (2020, nWog Records). Na albu se mísí vlivy progresivního rocku, free-jazzu a avantgardní komorní hudby. Zároveň však hudba Été Large tento žánrový trojúhelník překračuje a klade do centra pozornosti umělcovu odpovědnost vůči společnosti. „Hudba možná nemá takový přímý dopad jako např. kniha,“ říká Volkmann, „ale je to jazyk, který mění náš způsob myšlení.“

O Di Ra Rock - Été Large & Luise Volkmann / Gym Live Version

13. 10. Ingebrigt Håker Flaten – (Exit) Knarr NO/SE/DK (česká premiéra)

Ingebrigt Håker Flaten, norský basista a skladatel známý ze spolupráce takřka se všemi významnými free-jazzovými hudebníky na světě, přiveze svůj projekt (Exit) Knarr (2021, Grappa Musikkforlag). Tento hudební příběh si můžete představit jako odyseu v klasické vikingské lodi zvané „Knarr.“ Dílo je rozděleno do šesti destinací na trase, která vzdává poctu různým lidem, hudbě a místům, jež autora formovaly. Okteto je složeno ze známých hudebníků skandinávské scény a představuje neuvěřitelnou smršť energie a emocí.

INGEBRIGT HÅKER FLATEN (Exit) Knarr | NATTJAZZ 2022

13. 10. Emmeluth’s Amoeba DK/NO (česká premiéra)

Projekt norské saxofonistky Signe Emmeluth doplní koncertní večer s názvem „Skandinávská noc“. Její Amoeba je provokativní, dechberoucí a emocionálně poutavá hudba, která si získá každého. Kvartet v minulosti vydal již dvě alba, která byla oceněná nejen norskými kritiky: Polyp (2018, Øra Fonogram) a Chimaera (2019, Øra Fonogram).

Emmeluth's Amoeba - Oslo Jazz, udklip: Shaking tail feathers

14. 10. The Shape of Jazz to Come CZ/DE (světová premiéra)

Další ze světových premiér na hradeckém festivalu představí již tradiční seskupení The Shape of Jazz to Come. Rezidenční projekt vybraných mladých umělců v průběhu festivalu společně vytvoří zcela nový repertoár. Letos poprvé se k českým hudebníkům přidá zahraniční umělec, a to skladatelka a saxofonistka Luise Volkmann.

LEONEsauvage - L'Initiation Du Bon Vieux Leone - Luise Volkmann - Live Concert 2021/Darmstadt

11. 10. Tomáš Liška & Invisible World CZ/TR/RS

Festival zahájí mezinárodní kvartet Tomáše Lišky, výrazného českého kontrabasisty, který působí mimo jiné např. v bluegrassové kapele Druhá tráva. Vyzrálá autorská hudba kvartetu Invisible World mísí prvky jazzu, komorní hudby a world-music z jihomořských a jihovýchodních oblastí našeho kontinentu. Jejich poslední album Hope (2020, Invisible Records) získalo cenu Anděl za nejlepší jazzové album roku.

TOMÁŠ LIŠKA & INVISIBLE WORLD - Mafioso

12. 10. Uthando! CZ

Život a láska jsou témata, která rezonují v hudbě projektu Uthando. Spolupráce členů sedmičlenné kapely vznikla na podzim roku 2019 na základě silných přátelských vazeb. I to je důvod, proč se kapela v jazyce lidu Zulu zve Láska. Hudba Uthanda zřetelně ukazuje život s jeho patosem, tragédií, humorem i hloubkou a rozmanitostí, zkrátka se všemi aspekty, které muzikantům přijdou podstatné. Jejich debutové album Uthando vyšlo v loňském roce u vydavatelství Ma Records. Septet (dva zpěvy, housle, saxofon, kontrabas, piano, bicí) hraje kompozice všech svých členů.

15. 10. Originální pražský synkopický orchestr CZ

OPSO je přední český profesionální orchestr zabývající se autentickou interpretací raného amerického jazzu, blues a taneční hudby 20. let. Je považován za jeden ze stylově nejvěrnějších u nás. Koncert OPSO bude součástí vernisáže výstavy „Četnické humoresky“ v Muzeu východních Čech.

ORIGINAL PRAGUE SYNCOPATED ORCHESTRA - Driftwood [2019]

14. 10. Frisk CZ

Na závěr pátečního večera se posluchači mohou těšit na noční koncert skvělé české hardcore-freejazzové kapely Frisk. Hudba kapely Frisk připomíná vyloupení úhledné půjčovny kánoí. Někdo to nedělní říční místo vypáčil, vykradl, roztřískal, rozflákal. Stromky na břehu zlámané, zámek vysekaný sekyrou, všechny kánoe břichem vzhůru a děravé, úvazní sloupek vzpříčený, prkna pryč z vrutů – a mezi tím kusy pádel, kýble, lodní sedátka a mycí houby.

13 FRISK Prostor Boskovice 20211002 HD01

 

TISKOVÁ ZPRÁVA