Silvia Josifoska novým albem Closer nejblíž světovým parametrům!

Silvia Josifoska novým albem Closer nejblíž světovým parametrům!

Stáj labelu Hevhetia obohatila výtečná blues & jazzová zpěvačka SILVIA JOSIFOSKA. Po jarní kolekci klasických bluesových standardů „Blues“ vyšla nyní kolekce deseti žánrově šířeji pojatých písní, z nichž většina (6) je autorských; zove se příznačně „Closer“.

Silvia Josifoska patří k výrazným osobnostem slovenského blues a jazzu. Kromě toho je doma též v gospelu, soulu, funku, r´n´b´ a rocku. Již v první polovině devadesátých let, kdy vstoupila na scénu, zaujala publikum i kritiky netuctově zabarveným hlasem a niterně silným hudebním prožitkem. Do první ligy jí pomohla slovenská jazzová legenda, pianista Gabriel Jonáš. Spolupracuje dodnes se skvělými slovenskými instrumentalisty a na klubových a festivalových scénách v Čechách, Rakousku, Itálii, Polsku a Rusku se představila též po boku takových světových osobností, jako Jsou Stan the Man z Velké Británie a Peter Rowan či King George ze Spojených států.

Novinku natočila se svým bandem, v němž hrají výtečný harmonikář Erich Boboš Prochazka, kytarista Pišta Lengyel, klávesák Martin Wittgruber, baskytarista Martin Gašpar a bubeník Igor Ajdži Sabo. Excelentní sestava! Nechybí ani hosté, včetně textařky a vokalistky Katariny Korček, Američanky žijící v Bratislavě.

Silvia Josifoska Closer

Silvia Josifoska se na novince představila v tom nejskvělejším světle. V prvé řadě je její angličtina výborná, anglická slova jí jdou do úst a frázování se dokonale snoubí s hudbou a emocemi. Naplno tyto její přednosti odhaluje balada „I Can´t Make You Love Me“ z repertoáru Bonnie Raitt, neboť zde zpívá jen za doprovodu klavíru. Hlas ve všech písních je sytý, tvárný, perfektně odstíněný, prožitek zpěvačce věřím. I ten vypjatý jako v případě Procházkovy funkově úderné a dokonce jejím rapem ochucené svižnůstky „Grooved“ (zde mimochodem posiluje kytarové groovy hostující Radovan „Vrabec“ Orth). Nejvíc se mi ovšem líbí v blues-rockových písních „I´ll Make You Feel So High“ (ta album otevírá) a „Red Blood“ (od známé německé kapely Blues Company), v nichž polozpívá, čímž umocňuje důraz na narativnost a naléhavost sdělovaného. Ale v tomto ranku umí být i dravá, jako je tomu v „Every Man Needs A Woman“ Dannyho Chicaga, jižanského bluesového písničkáře žijícího ve Vídni. Ale jsou tu i další lahůdky, které jsou žánrově sice jinde, přesto s blues díky výkonu zpěvačky souzní. Ať už jde o výrazně rytmickou indie-popovou „In A Subway“, kde hostuje kytarista Martin Zajko, pop-rockovou „Midnight Fire“ s acid-jazzovým spodkem a výtečnými vyhrávkami el.piana a trubky (Ondrej Juráši), nabluesovělou baladu „Closer“ a další Procházkovu groovovou parádu „You“ s výrazným varhanním zvukem. Album uzavírá coververze slavné klasické dvanáctky z Delty „Baby Please Don´t Go“, již proslavil Muddy Waters. S hostujícím kytaristou Zajkem dostala výraznou rockově psychedelickou příchuť.

Prostě album světových parametrů!

Silvia Josifoska novým albem Closer nejblíž světovým parametrům!

SILVIA JOSIFOSKA: Closer

Hodnocení čtenářů37 Hlasů
5
Hodnocení

A vězte, že album pokřtí Silvia Josifoska se svým bandem dne 7.září (od 19:30) v bratislavském klubu Randál (Karpatská 2). Bude tam fanouškům blues, funku, soulu a rocku určitě horko!