Lee Ranaldo, The Selva, Disquiet a Volkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia - pozvánka na koncerty

Lee Ranaldo, The Selva, Disquiet a Volkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia – pozvánka na koncerty

Lee Ranaldo, The Selva, Disquiet a Volkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia - pozvánka na koncertyLee Ranaldo (USA)

Pondělí 29. srpna / 20:00 / Punctum

Lee Ranaldo vystoupí sólově v pražském klubu Punctum a publiku představí své album In Virus Times!

Lee Ranaldo v listopadu 2021 vydal desku In Virus Times (vyšlo na vinylu a jako digital release na labelu Mute), instrumentálně-akustickou nahrávku o čtyřech částech. Nahrávka vznikla v roce 2020 v průběhu pandemie, kterou Ranaldo trávil v izolaci na Manhattanu. 

Spoluzakladatel Sonic Youth a jeden z neoriginálnějších kytaristů posledních dekád unplugged. Lee Ranaldo byl spolu s Thurstonem Moorem zakladatelem Sonic Youth, legendy newyorského experimentálního rocku, která povýšila post-punkové ideály na platformu avantgardní hudby. Odborníci řadí Ranalda mezi nejoriginálnější kytaristy posledních dekád, spolupracoval s experimentálním skladatelem Glennem Brancou i jazzovým improvizátorem Williamem Hookerem. Když Sonic Youth roku 2011 ukončili činnost, Ranaldo natočil s pečlivě vybranými hudebníky (Alan Licht, John Medeski, atd.) sólové album, orientované na ten nejobtížnější žánr: invenční a trendům nepoplatné rockové písně. Z původně studiové sestavy vznikla koncertní kapela The Dust, s níž Moore natočil další kritikou ceněná alba na kultovní značce Matador. Ke klenotům jejich koncertů patřily unplugged akustické mezihry – a právě na tuto delikátní polohu se Ranaldo zaměřuje ve svých další sólových projektech.

Info: https://rachot.cz/lee-ranaldo/

Lee Ranaldo, The Selva, Disquiet a Volkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia - pozvánka na koncertyThe Selva (P)

Pátek 2. září / 20:00 / Punctum

Free Improvisation Trio

THE SELVA – free improvisation trio, které tvoří Ricardo Jacinto (violoncello), Gonçalo Almeida (kontrabas), který je pražskému publiku známý jako basista ze Spinifex, a Nuno Morão (bicí).

Trio vzniklo v roce 2016. Jejich hudba je průsečíkem mezi širokým spektrem hudebních dovednostíjednotlivých členů tria. Naživo kapela posluchačům přínáší nepředvídatelný a mnohovrstevnatý dialog. Vydali tři alba (na lisabonském labelu Shhpuma/Clean Feed Records): The Selva (2017), Canicula Rosa (2019), Barbatrama (2021).

Info: https://rachot.cz/the-selva/

Lee Ranaldo, The Selva, Disquiet a Volkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia - pozvánka na koncertyDisquiet (Rakousko, Etiopie, Švédsko) 

Neděle 25. září / 20:00 / Punctum

Kousavá avantgarda s protestním ostřím –⁠ Christoph Kurzmann / Martin Brandlmayr / Joe Williamson / Sofia Jernberg 

Unikátní spojení improvizace, experimentu i protestu, jímž skupina navazuje na hnutí Rock in Opposition. Disquiet založil rakouský skladatel Christoph Kurzmann, který se vedle free jazzu věnuje nové hudbě i electropopu, klíčovým momentem jeho dráhy bylo setkání s britským kytaristou Fredem Frithem. Zpěvačkou skupiny je Sofia Jernberg, Afričanka z Etiopie, která vyrůstala ve Švédsku. Roku 2008 získala jazzovou cenu Švédské královské akademie a rozvíjí možnosti „hlasu jako hudebního nástroje“. Čtveřice, kterou dotváří kontrabas a bicí, se stala objevem festivalu Konfrontationen roku 2018, její koncert byl zároveň kousavým protestem proti populistickým politikům v době uprchlické krize.

Disquiet nabízí ostře provokativní hudbu, kterou lze brát jako šokovou terapii. Tak například: po kakofonicky vyzývavém úvodu následuje citace hitu Abby, důkladně skrytá pod freejazzovou kamufláží. Dynamika v rozpětí od prahu slyšitelnosti až dunivému rytmu a výkřikům. Tempo a intenzita se střídají ve vlnách. V hudbě cítíme palčivý protest, ostrý politický náboj bez válečných písní. Festival Konfrontationen, kde se Disquiet prosadili a natočili live album, proběhl jen pár kilometrů od maďarských hranic, v době kdy napříč evropskými zeměmi probíhala krize kolem syrských uprchlíků, zneužívaná maďarským premiérem Viktorem Orbánem a dalšími populisty. 

Christoph Kurzmann přispívá ke zvuku kvartetu elektronikou, laptopem, klarinetem i hlasem. Bubeník Martin Brandlmayr se pohybuje v experimentálním poli mezi improvizací a skladbou, mezinárodní věhlas získal v avantgardním triu Radian. Basista Joe Williamson hrál muzikanty jako Tony Buck, Ken Vandermark, Eugene Chadbourne a dalšími. 

Zpěvačka Sofia Jernberg byla sólistkou renomovaného švédského komorního ansámblu Norrbotten NEO, orientovaného na novou hudbu, s nímž například natočila kompozici Pierrot Lunaire od Arnolda Schönberga, dále spolupracovala s umělci jako Peter Evans či Heiner Goebbels. I když vyrůstala ve Švédsku jako adoptivní dítě, na své etiopské kořeny navázala například spoluprací s průkopníkem ethiojazzu Hailu Mergiou. 

Info: https://rachot.cz/disquiet/

Lee Ranaldo, The Selva, Disquiet a Volkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia - pozvánka na koncertyVolkmar Miedtke & Ultrafon + Vladimír Kokolia (DE, CZ)

Čtvrtek 29. září / 20:00 / Punctum

Psychedelie ze Schwarzwaldu

Jako speciální host s kapelou v Punctu vystoupí performer Vladimír Kokolia! Ultrafon je instrumentální psychedelie s velkým prostorem pro improvizaci, ve které se mísí analogová elektronika, rock, dub, jazz i vlivy současné. Kapela pochází z německého Schwarzwaldu, kde také žije, ale osoba kapelníka Volkmara Miedtkeho je po léta pevně spjata s českou alternativní scénou. Volkmar vystupoval jako host se skupinou Dunaj a byl také členem skupiny Klar společně s Vladimírem Václavkem (u vydavatelství Rachot/Behémot jim vyšla alba Klar Motten a Klar Live). V Miedtkeho studiu vznikla celá řada alb tuzemské alternativní scény. Volkmar smíchal například všechna alba Dunaje (od alba Dunaj IV dále), ale také Rale, E, Deep Sweden, Švehlík nebo Ylo Africký slon.

Info: https://rachot.cz/volkmar-miedtke-ultrafon/

 

Zdroj: Tiskové zprávy