BOHEMIA JazzFest 2022 v Brně

BOHEMIA JazzFest 2022 v Brně

BOHEMIA Jazz Festival, nám. Svobody, Brno, úterý 19.7.2022

Letos jsem stihl na BOHEMIA Jazz Festivalu jen závěrečný, úterní koncert na brněnském Svoboďáku, kde jsme si v roce 2018 na stejném JazzFestu užili velmi nemilé faux pas, nekonečný klakson, schválně rušící koncert Billa Frisella. Letos to dopadlo podobně.

Původní, lákavý program úterního večera nabízel Kvartet Milana Svobody, polsko-ukrajinskou skupinu Dagadana a vrcholné Five Elements legendárního Steve Colemana.

Covid bohužel vyřadil Milana Svobodu pár dnů před koncertem, tak jeho kvartet narychlo zastoupili JazzFancies ve složení Petra Brabencová – vocals, Milan Krajíc – saxes, Michal Vejskal – piano, Matěj Krečmer – bass, Milan Krajíc jr. – drums. Při jejich vlastní interpretaci ověřených standardů se skvěle rozezpívala Petra Brabencová, zvláště obdivuhodně v posledním stadiu svého požehnaného stavu. Velmi dobře jí sekundoval zejména kapelník Milan Krajíc a jeho syn na bicí. Celá kapela působila pěkně sehraně, na závěr také v autorských skladbách. Velmi milé překvapení.

Polsko-ukrajinský kvartet Dagadana nemohl kvůli neutěšené situaci na Ukrajině přijet, nahradilo ji Martin Brunner Trio s cyklem zhudebněných básní Věry Koubové Svou chvíli. Komorní písně, výborně interpretované Markétou Foukalovou s netradičním doprovodem dvou klávesistů, Martinem Brunnerem na piano a Vítem Křišťanem na Rhodes piano, nabíraly postupně na intenzitě až se opakovaně změnili ve volnou, energickou improvizaci obou pianistů, kteří si přitom náramně rozuměli. Velmi příjemné vystoupení před hlavní hvězdou večera.

Závěrečné číslo celého letošního BOHEMIA JazzFestu patřilo americkým Five Elements, vedených saxofonistou a skladatelem Stevem Colemanem. Velký dav natěšených diváků se shromáždil pod pódiem, aby si vychutnal soudobý jazz z NYC. Kapela ve složení Steve Coleman – alt sax, Jonathan Finlayson – trubka, Kokayi – rap, Anthony Tidd – baskytara, Sean Rickman – bicí však spustila jednotvárný beat, nad kterým střídavě improvizoval saxofonista a trumpetista. Značné oživení do toho po čase přinesl energický rapper a taky talentovaný bubeník. Celkový dojem však nezachránili, čekal jsem od světoznámých Five Elements asi příliš. A když se po půlhodině jejich dost jednotvárného vystoupení přidal z horní strany Svoboďáku pan Novák se svým protestním nekonečným klaksonem, nezbylo mně než předčasně odejít. Ještě, že klakson nebyl tak silný jako produkce Five Elements, přesto výrazně narušil tak očekávaný závěr festivalu.

Video ukázka od Mariána Pavlíka:

STEVE COLEMAN AND FIVE ELEMENTS, Bohemia Jazz Fest, Brno, 19.7.2022