Fanfare Ciocărlia Farewell Tour – Rumunská dechovka, a jedna z nejslavnějších a nejlegendárnějších romských kapel vůbec, vyráží na turné!

Fanfare Ciocărlia Farewell Tour – Rumunská dechovka, a jedna z nejslavnějších a nejlegendárnějších romských kapel vůbec, vyráží na turné!

Nejrychlejší dechovková kapela na světě za svou čtvrtstoletí trvající kariéru odehrála více než 3000 koncertů po celém světě a vydala řadu vysoce ceněných alb. Ale vše krásné jednou končí, říkají k tomu Fanfare Ciocărlia: Na podzim vydají své poslední album s názvem It Wasn’t Hard To Love You a vyrazí na světové turné. Praha bude patřit mezi jejich první zastávky.

Jedna z nejlepších současných živých kapel pochází ze zapadlé vesničky na východě Rumunska. Od ostatních balkánských dechovek ji snadno rozeznáte: hraje s pankáčským nasazením a jazzovou virtuozitou. Kapela vznikla poblíž hranice s Moldávií, ve vesnici Zece Prajini, kde žije 80 romských rodin, které se po generace věnovaly svým polím a hudbě. Za totality to byl kraj odříznutý od civilizace, díky čemuž se tu uchovala hudba, která jinak v jiných krajích Rumunska zanikla. Kořeny této hudby sahají až do Osmanské říše a čerpají ze stylu tureckých vojenských kapel.

Dominantním nástrojem těchto “tureckých muzik” byla původně zurna, hoboji podobná píšťala, která svým ostrým zvukem pronikla i tou nejhlasitější bitevní vřavou. V 18. století vyměnily vojenské kapely dosavadní orientální nástroje za evropské, ale původní turecký způsob hry si ponechaly. Skupinu objevil roku 1996 německý hudební nadšenec a později impresário Henry Ernst – a když ji přivezl do Londýna, Times její hudbu označily za “pekelný nářez”. Fanfare Ciocărlia natočila osm alb, z nichž řada pronikla do čela žebříčků a inspirovala filmaře – renomovaný turecký dokumentarista Fatih Akin zachytil jejich triumfální koncerty v berlínských klubech. Expert na hudbu Východní Evropy Garth Cartwright o skupině nadšeně píše ve své knize Princové mezi lidmi, filmový enfant terrible Sacha Baron Cohen si u nich objednal hudbu k filmu Borat, jejich skladby byly mnohokrát remixovány a adaptovány desítkami DJů i kapel.

Na pozdější alba skupina zařadila radikální úpravy západních evergreenů – včetně filmového tématu z Jamese Bonda a Caravan od Duke Ellingtona – které dokazují, jak nicotné jsou hranice mezi hudebními žánry. Kapela též exceluje v unikátních scénických projektech – Gypsy Queens & Kings je přehlídkou těch největších romských osobností a Balkan Brass Battle je dramatickým soubojem mezi Fanfare Ciocărlia a hudebně spřízněnou srbskou dechovkou, známou z filmů Emira Kusturici.

5. a 6. 9. Fanfare Ciocarlia / Palác Akropolis

Zdroj: TZ