Jihočeský jazzový festival nabídne legendu Bobba Watsona

Jihočeský jazzový festival nabídne legendu Bobba Watsona

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2022, České Budějovice, 1. – 7. srpna 2022

Šestnáct koncertů a dva držitele cen Grammy nabídne Jihočeský jazzový festival ČEZ 2022, který se na začátku srpna uskuteční na několika místech v Českých Budějovicích a s doprovodným programem také v Lipně a Hluboké nad Vltavou. Hlavní hvězdou bude americký saxofonista Bobby Watson, jenž patří mezi jazzové legendy.

„Je jazzovou superstar ohroženého druhu. Tak silné spojení s historií této hudby vám již dnes poskytne málokdo. Na přelomu 70. a 80. let byl saxofonistou a hudebním ředitelem legendárních kapel – Jazz Messengers Arta Blakeyho. V jeho dlouhé kariéře nechyběla spolupráce s Wyntonem a Branfordem Marsalisem, Maxem Roachem, Betty Carter či Samem Riversem. V roce 2016 byl v rámci oslav mezinárodního dne jazzu vybrán americkým prezidentem Barackem Obamou, aby vystoupil po boku dalších jazzových hvězd, jakými jsou Chick Corea, Herbie Hancock, Kurt Elling, Aretha Franklin, Wayne Shorter či Pat Metheny,“ konstatoval produkční jazzfestu Jiří Grauer.

Bobby Watson vystoupí v sobotu 6. srpna na českobudějovickém Piaristickém náměstí. Tento prostor patří mezi oblíbená místa u řady hudebníků. „Piaristické náměstí je mezi jazzmany považováno za jednu z nejkrásnějších městských scén v Evropě. V minulosti se tak přímo z pódia vyjádřili např. držitel mnoha cen Grammy americký pianista Eddie Palmieri i jeden z nejvyhledávanějších světových basistů a zpěvák Avishai Cohen,“ poznamenal Grauer.

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2022 začne 1. srpna a kromě výše zmiňovaného B. Watsona se představí i držitel několika klavírních cen Harold López-Nussa s kubánskou kapelou, nizozemský rapper a beatboxer Andy Ninvalle v doprovodu kvartetu Ondřeje Štveráčka s premiérou této spolupráce, unikátní big band s prvky elektronické hudby Cotatcha Orcherstra a také další držitel ceny Grammy, turecký bezpražcový kytarista Cenk Erdoğan.

Interpreti kromě Piaristického náměstí zahrají například na Sokolském ostrově, v Českém Vrbném nebo u Rabenštejnské věže. Součástí festivalu je rozsáhlý doprovodný program, který pořadatelé připravují s českobudějovickou uměleckou platformou Artplac. „V doprovodném programu se představí například ukrajinsko-ruská kapela postavená přímo pro festival. Formace sdružuje dlouholeté kolegy a přátele, které spojuje jak láska k jazzu a improvizované hudbě, tak i silná solidarita se situací na Ukrajině. Výjimečný z hlediska umístění i hudby bude i ambientní projekt trumpetisty Oskara Töröka a Michala Rataje v rajské zahradě Dominikánského kláštera.

PROGRAM JIHOČESKÉHO JAZZOVÉHO FESTIVALU 2022:

 

Zdroj: Tisková zpráva