Boskovice potřicáté – i letos nabídne multižánrový festival bohatý program!

Boskovice potřicáté – i letos nabídne multižánrový festival bohatý program!

Boskovický festival charakteristický svou žánrovou pestrostí a nezaměnitelnou atmosférou nabídne návštěvníkům i letos – již potřicáté – nezapomenutelné kulturní zážitky. O ty se ve dnech 7.–10. července postarají například i boskovická hudební stálice Tata Bojs, Už jsme doma, herec Jan Hájek či malíř Vladimír Kokolia.

Uplynulých 29 ročníků si samozřejmě připomeneme, ponořili jsme se do archivů a o nějaké poklady se s našimi příznivci určitě podělíme před festivalem i na něm. A pozvali jsme hned několik interpretů, kteří byli v minulosti s boskovickým programem i činností Unijazzu jako jeho tvůrce, opakovaně spojeni. Vedle nich návštěvníkům samozřejmě nabídneme nová jména a čerstvé tipy, a to hlavně na UNI scéně a Palouku Potrvá. Pevně věříme, že se nám tak i letos podaří připravit čtyři dny plné žánrově pestré nabídky. A i když se ani tentokrát nebudeme vyhýbat vážnějším tématům, doufáme, že znovu převáží pohodová letní atmosféra,“ shrnuje hudební dramaturg Antonín Kocábek.

Rock, pop, jazz, blues i experiment na několika scénách!

Kromě zmíněných festivalových stálic zahrají také Lenka Dusilová, která vystoupí v originálním spojení s kapelou Květy, nebo americká legenda nezávislého rocku Girls against Boys, která podobně jako Boskovice letos slaví své třicáté narozeniny speciálním turné – boskovický festival je jednou z pouhých dvou zastávek v Česku. Po pauze se vrátí alternativci DVA, instrumentální maďarský noise-rock přivezou Pozvakowski, poprvé zde zahrají folkovými Anděly ocenění Žamboši, ale také bluesoví The Turtev Brothers, elektro-art-punk-popová mezinárodní kapela Art¡g, indie-popoví něco něco, živelní Lebanon, podmanivá zpěvačka Marie Puttnerová, jemně poetický písničkář Mirek Kemel se svým bandem, osobitá zpěvačka a autorka Martina Trchová, zamyšlení poetici Post-hudba nebo mostecká dreampopová kapela Favorite Obsession.

Své výročí oslaví na festivalu i tradiční česko-německá jazzová scéna, která zámecký skleník rozezní už podvacáté. Představí tradičnější i experimentální projekty z obou zemí, např. duo vynikajících muzikantů Emila Viklického a Pavla Hrubého, kapelu studentů KJJ Michale to Castle, německé duo Land Über či experiment Agnes Ponizil Improvife. A i letos se chystá speciální festivalový česko-německý projekt, tentokrát pod vedením Ondřeje Štveráčka.

Současná dokumentární tvorba, studentské snímky i významná filmová výročí!

Příznivci filmu se mohou těšit na profil režiséra a scénáristy Ivana Passera, který uvede filmový historik Pavel Taussig. V rámci festivalového Fokusu se představí maďarská tvorba, dále budou ke shlédnutí i aktuální studentské práce a řada českých dokumentů, z nejnovějších např. Jan Werich: Když už člověk jednou je, Sny o toulavých kočkách nebo Tenkrát v Praze, který v Boskovicích osobně uvede režisér snímku Josef Císařovský. Filmová nabídka si jako vždy všimne i významných výročí. U lyrického pohádkového příběhu Malá mořská víla (1976) se mohou diváci zaposlouchat do hudby skvostného skladatele Zdeňka Lišky, od jehož narození uplynulo letos v březnu přesně sto let, a pro příznivce kvalitních hororových příběhů si organizátoři nachystali československý film z dílny Juraje Herze, snímek Morgiana letos slavící padesát let od své premiéry.

Na festival zavítají také loutkáři!

Více než desítka divadelních souborů se pokusí zaujmout diváky všech generací divokou improvizací nebo třeba autorskou, rodinnou i firemní tragikomedií. Návštěvníci se mohou těšit na konverzační grotesku souboru Ductus Deferens nebo autorskou hru tří žen Divadla oProti, pro nejmenší návštěvníky festivalu připravují pohádku Loutky bez hranic a větší děti zajisté ocení tragikomickou loutkohru spolku Waxwing Theatre. V neděli večer uzavře festivalovou divadelní scénu zvukově sofistikovaná inscenace Serotonin, kde v hlavní roli vystoupí herec Jan Hájek.

Výtvarná scéna nabídne výlet do minulosti, otevře ale i témata současná!

Ve spolupráci s Muzeem regionu Boskovicka připravují organizátoři např. výstavu děl malíře, grafika, kreslíře a pedagoga s hudební i literární minulostí Vladimíra Kokolii či prostřednictvím výběru z koláží a karikatur z celého jeho tvůrčího období představí životní příběh středoevropského intelektuála Adolfa Hoffmeistera. Už neodmyslitelnou součástí festivalové nabídky jsou v posledních letech také exteriérové výtvarné instalace. V rámci nich představí svou aktuální tvorbu vycházející ze street artu slovenský výtvarník Erik Binder. Přímo na místě, bezprostředně před festivalem, vzniknou také práce deseti dalších výtvarníků. Chybět mezi nimi nebude například Magdaléna Roztočilová, Jakub Tytykalo nebo dvojice Néphéli Barbas & Martin Herold.

Maďarský Fokus se jako červená nit potáhne i doprovodným programem!

Vybraná témata doplní během festivalu přednášky, autorská čtení i poslechové pořady. O současné maďarské literatuře bude přednášet hungarista Evžen Gál, o dezinformacích a maďarských médiích zase Jan Moláček z Deníku N. Pozvání přijali i literáti Ondřej Hübl a Kamila Hladká. Nejmenší návštěvníci se navíc mohou těšit na filmové raníčky a večerníčky i pohádkové čtení a pro všechny organizátoři chystají workshopy, komentované prohlídky židovské čtvrti a další doprovodný program.

Boskovice, festival pro židovskou čtvrť, 7.–10. července 2022

Pořádá Unijazz – sdružení pro podporu kulturních aktivit ve spolupráci s městem Boskovice. Festival dále pravidelně finančně podporují: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Jihomoravský kraj, Nadační fond obětem Holocaustu, Maďarské kulturní centrum Praha a firmy Lanik, LegalPartners, Gatema, Autocont, Pražská 5.

Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize.

Festivalové permanentky jsou k prodeji v sítích smsticket a goout, případně v Městském informačním centru Boskovice (Masarykovo nám. 3/1, Boskovice).

Více informací:

(Tisková zpráva)