Portugalská diva Carla Pires zazpívá fado s vůní dálek

Portugalská diva Carla Pires zazpívá fado s vůní dálek

Fado, písně vášně, touhy, melancholie, žalu i optimistické víry, je samozřejmě typicky portugalský žánr. Fadistka Carla Pires ovšem aktuálním albem Cartografado („Kartografie fada“), které bude tvořit i základ repertoáru koncertu 10. června 2022 v pražské Novoměstské radnici, oslavuje zároveň i kosmopolitní, „poutnickou“ povahu fada.

Koncepci svého nejnovějšího projektu Cartografado popsala fenomenální zpěvačka Carla Pires jako „fado s cestovatelskou duší“. Vždyť fado je „zároveň venkovské i kosmopolitní, národní i zcestovalé“. V písních přirozeně nastiňuje „šťastné cesty, na kterých fado získávalo tropickou příchuť setkáním s kapverdským žánrem morna, brazilským stylem choro, nebo vstřebávalo rytmy flamenka“. Aniž by ztrácelo autentičnost. Vždyť podle Carly je „fado tím víc fadem, čím víc se šíří po světě“.

Nečekejme bezbřehé experimenty, ale ryzí fado – s toulavými botami. Hluboce prožité fado z lisabonských uliček, které putuje do dalekých zemí, kde mu ovšem posluchači dobře rozumějí. Interpretované dámou s ohromným rozhledem, znalou objevných cest, kterými se její milovaný žánr vyvinul do současné podoby.

Carla Pires

Carla Pires zahájila uměleckou kariéru v roce 1993, kdy se podílela na žánrově různorodých projektech, natáčela soundtracky a také se uplatnila jako herečka v portugalských televizních seriálech. Na pěveckém Festival Thessaloniki 1994, tedy v řecké Soluni, získala 1. cenu. Brzy ovšem poznala, že její hlas je doslova zrozený také k přesvědčivému vyjadřování emočních hloubek a osudových poselství fada. Už v roce 1995 se jako členka Quinteto Amália podílela na vzniku alba O Fado em Concerto.

Důležité období pro Carlu Pires představovalo účinkování ve vůbec nejúspěšnějším portugalském muzikálu Amalia. V představení inspirovaném životem a tvorbou legendární královny fada Amálie Rodrigues hrála v letech 2002 až 2005 roli mladé Amálie. Nejen, že tím zpěvačka získala značnou popularitu. Potupně se nořila do tradičního repertoáru fada natolik, až si ho zvolila jako svůj hlavní žánr.
První sólové album Ilha do meu Fado natočila Carla Pires v roce 2004. O rok později zpěvačka zahájila v Japonsku úspěšnou dráhu mezinárodní koncertní umělkyně. Vystupovala napříč Evropou, ale také v Alžíru či v Latinské Americe. Vedle představení s tradičně obsazenou kapelou (portugalská kytara, klasická kytara, baskytara) se na rakouských pódiích postavila před Grazer Philharmonische Orchester. Podílela se také na baletním představení Fado, společném portugalsko-nizozemském projektu Portuguese National Contemporary Ballet a International Danstheater Amsterdam. Diskografii doplnila o další tři kritikou i posluchači nadšeně přijatá alba Rota das Paixões (2007), AQUI (2016) a již zmíněné Cartografado (2020). Vedle toho natočila např. dvanáct písní z repertoáru Amálie Rodrigues s Komorním orchestrem Cascais a Oeiras pro desku FADO (2019).

Koncert proběhne v rámci série Jazz Meets World.

Carla Pires | CARTOGRAFADO