Luca Ciarla přiveze do Prahy prosluněný „orchestr jednoho muže“

Luca Ciarla přiveze do Prahy prosluněný „orchestr jednoho muže“

Italský houslista, elegantně balancující na žánrovém rozhraní jazzu, klasiky a lidové hudby, dokáže ve svém projektu solOrkestra za pomocí zvukových smyček vytvořit iluzi početného tělesa a zároveň udivovat virtuozitou. Do Prahy se vrátí 15. června 2022, kdy odehraje „sólově nesólový“ koncert v historických prostorách Chodovské tvrze.

Název současného Lucova projektu solOrkestra jasně odkazuje ke konceptu „orchestru jediného hráče“. Luca Ciarla si pomocí houslí, hlasu, perkusí a samozřejmě looperu vytváří přímo na pódiu bohatě aranžované předivo, které zároveň nechá vyniknout lahodnosti melodických nápěvů. Žádný ze zvuků evokujících třeba kytaru nebo violoncello přitom není naprogramovaný, ale skutečně živě před publikem zachycený do zvukové smyčky.

Zároveň si může naše fantazie doplnit i další význam slůvka „sol“. V řadě jazyků znamená slunce, italsky sole, španělsky sol… V hudbě italského houslisty skutečně slyšíme konejšivou, prosluněnou i nostalgickou náladu středomořských lidových melodií. Prestižní italský deník Il Fatto Quotidiano výstižně popsal Lucovu hudbu jako „magické akustické svádění, ve kterém si každý může najít něco důvěrně známého, od ryzího folklóru po sofistikovaný jazz“.

Maredifollia - Luca Ciarla solOrkestra

Stejně jako míchá zvukové stopy, žongluje Ciarla s psanými motivy i improvisingem, s minimalistickými postupy i exotickými postupy world music. Prvky pro svoji houslovou alchymii posbíral v rodném starobylém Termoli na březích Jaderského moře, jako student houslí a zároveň klavíru na konzervatoři, na hudebních akademiích ve Fiesole a Saluzzu a posléze amerických University Of Indiana a University Of Arizona, kde získal doktorát. Během úspěšné mezinárodní dráhy spolupracoval Ciarla s osobnostmi jako je americký basista Greg Cohen, americký pianista Chris Jarrett či italský saxofonista Daniele Sepe. Jeho koncertní aktivity sahají od Jižní Ameriky přes Jižní Afriku po Hong Kong.

V Praze už houslista úspěšně vystoupil v roce 2013, kdy vedl Luca Ciarla Quartet s akordeonem, kontrabasem a bicími nástroji. V projektu solOrkestra dokáže, že se obejde i bez podpory spoluhráčů a hudba přitom zůstane stejně pestrá a plná.

Koncert proběhne v rámci série Jazz Meets World.