Jedinečný festival Voicingers se po roce vrací do Česka!

Jedinečný festival Voicingers se po roce vrací do Česka!

Ve dnech 11.7. – 15.7. 2022 se v Jablonci nad Nisou uskuteční pětidenní program jazzových workshopů doprovázený koncerty.

S konceptem festivalu přišel před 12 lety mezinárodně uznávaný jazzový zpěvák z Polska a samotný garant celého projektu – Grzegorz Karnas. V roce 2018 byla následně realizována série Voicingers On Tour a festival se tak ze sousedního Polska přenesl do dalších evropských mezi které patří právě Česko, kam polští hudebníci zavítali v rámci workshopů poprvé v červenci roku 2021.

Polská platforma s sebou na Letní scénu Eurocentra přinese lásku k jazzu a improvizované hudbě v souznění s profesionálními instrumentalisty a zpěváky. Každý festivalový den zakončí koncerty jednotlivých umělců. Na Letní scéně vystoupí jazzová skladatelka Marta Kloučková, ukrajinská zpěvačka a hvězda evropské vokální improvizační scény Tamara Lukasheva, čelní vedoucí projektu Voicingers Grzegorz Karnas a vynikající francouzský improvizátor Manu Domergue. Vstupné na koncerty je dobrovolné.

Na rozdíl od loňského ročníku se uskuteční koncerty jednotlivých umělců také v pražském Jazz Docku.

Program koncertů:

Jablonec nad Nisou – Letní scéna Eurocentra

  • 11.7. 2022 – Marta Kloučková Quartet (CZ/PL/UKR)
  • 12.7. 2022 – Tamara Lukasheva (UKR/GER)
  • 13.7. 2022 – Grzegorz Karnas – Karnas Formula (PL)
  • 14.7. 2022 – Manu Domergue’s Pebble in the shoe (FR/UKR/PL)
  • 15.7. 2022 – Závěrečný koncert studentů a All star band lektorů

Praha – Jazz Dock

  • 12.7. 2022 – Grzegorz Karnas – Karnas Formula (PL)
  • 13.7. 2022 – Manu Domergue’s Pebble in the shoe (FR/UKR/PL)
  • 14.7. 2022 – Alan Wykpisz – Songs of Turbulence and Peace (PL)
  • 16.7. 2022 – Voicingers All Stars

V druhém červencovém týdnu tak v jabloneckém Eurocentru proběhnou vokálně-instrumentální workshopy s důrazem na improvizaci, hravost, rytmiku a rozvíjení kreativity. Tyto workshopy jsou cílené na kreativce, kteří rádi zpívají, hrají na hudební nástroje, mají zájem tvořit a naučit se něco nového. Lektoři své studenty naučí spontánnosti projevu, hudební interakci, spolupráci a navedou je na zcela nový pohled vnímání a tvoření improvizované hudby.

Jedinečný festival Voicingers se po roce vrací do Česka!

Účastníci workshopů mají v rámci tří každodenních 90minutových bloků možnost zpívat či hrát za doprovodu baskytary, bicích a piana, trénovat rytmická cvičení nebo zpěv skupinových písní. Jako oddechová chvíle po lekcích slouží hodina věnovaná poslechu vybrané inspirativní hudby. Festivalový den je následně zakončen koncertem jednotlivých umělců vždy od 19:00 na Letní scéně, na který navazuje interaktivní jam session v prostorách Eurocentra.

Studenty obohatí během workshopů znalostmi rozmanitý a nadaný lektorský tým: Grzegorz Karnas (PL), Alan Wykpisz (PL), Marta Kloučková (CZ), Grzegorz Masłowski (PL), Emanuelle „Manu“ Domergue (FR), Igor Hnydyn (UKR), Mateusz Kołakowski (PL), Tamara Lukasheva (UKR) a Mateusz Szczypka (PL).

Organizátorem akce je Studio Kokos z.s., spolu s polským spolkem Kontrapunkt a příspěvkovou organizací Kultura Jablonec. Partnery letošního ročníku jsou: Polský Institut v Praze, Státní fond kultury ČR, Ochranný svaz autorský, Město Jablonec nad Nisou a Ministerstvo kultury PL.

(TISKOVÁ ZPRÁVA)