Joey Calderazzo & John Patitucci Duo

Joey Calderazzo & John Patitucci Duo

JazzFestBrno, Cabaret des Péchés Brno, neděle 22.5.2022

Jazz Meets World, Novoměstská radnice Praha, pondělí 23.5.2022

Klavírista Joey Calderazzo stejně jako basista John Patitucci patří dlouhodobě do kategorie “světová jazzová extratřída”, samozřejmě i jejich duo, což jednoznačně na brněnském i pražském koncertu pánové potvrdili.

Jejich vystoupení v brněnském Kabaretu hříchů nijak vážně neovlivnil problém s Yamaha křídlem, Joey při jejich dvanáctém evropském vystoupení během 12 dnů snadno akceptoval výborný Petrof.

Velmi komorní, akustické vystoupení dua v Brně začalo nadmíru poklidně a pokorně, úvodní Midnight Voyage pěkně vtáhla zaplněný Kabaret do jejich mistrovského, hudebního prostoru. Ve druhé skladbě Torano Castello John zavzpomínal na rodinné kořeny v Kalábrii. Joey a John se postupně rozehráli k dokonalé spolupráci, nápaditě se doplňovali ve svých dalších, veskrze vlastních kompozicích s výjimkou krásné Whisper Not od Benny Golsona.

Závěrečná skladba Chick Monk, věnovaná však jistě víte komu, byla jasným vyvrcholením velmi povedeného koncertu dvou mimořádných jazzmanů, viz video ukázka níže. Neutuchající bouřlivý aplaus nadšeného publika se jim podařilo nečekaným přídavkem od Giacoma Pucciniho ještě povýšit.

Další vynikající koncert JazzFestuBrno.

Joey CALDERAZZO & John PATITUCCI JazzFestBrno 22.5.2022

Michal Kratochvíl po pražském koncertu:

Dva mistři, kteří hrají s těmi nejlepšími z nejlepších (mezi něž samozřejmě patří i oni sami) a především dlouholetí kamarádi si naplánovali turné po Evropě pouze v duu. Pánové jsou stále v nejlepších letech a stále mladí na duši, což potvrzovala energie, která z jejich hraní sálala hned od prvních tónů. Naštěstí nedošlo jen na přehrávání standardů, ale hlavně na jejich vlastní kompozice a bylo vidět, že si hraní již 13. noc po sobě nesmírně užívají. Velmi mě nadchl civilní projev mezi skladbami, který byl odzbrojující a publikum hltalo historky pojící se k daným skladbám. Chvílemi mi přišlo, že jsme na show formátu večer s… Vysvětlení lze zcela jistě nalézt v původu obou muzikantů. Jsou totiž oba dva napůl Kalábrijci a napůl Neapolitánci. Setlist byl pro oba české koncerty shodný a skladby z pera obou virtuózů dávaly vyniknout jejich genialitě. Běhy po hmatníku nebo po klávesách, smysluplná sóla, radost a nadšení ze hry. To vše nám bylo nabídnuto v hojné míře a navrch k tomu několik milých historek, jak jsem již zmínil výše. Joey třeba vzpomenul setkání s někdejší velvyslankyní USA v Československu, a vylíčil nám, kterak od ní dostal pěstí do ramene, když během koncertu vmísil i několik akordů z její písně, čehož si všimla. John nám zase vysvětlil původ skladby Torano Castello, což je vesnička v Itálii, odkud pocházejí jeho předkové. John je nyní dokonce čestným občanem. Velmi dojemný je i příběh skladby The Blossom of Parting. Pojednává totiž o tom, jak se Joey při rozchodu s přítelkyní loučil s její dcerou Mel, kterou odmalička vychovával. A zmínil, že tahle skladba k němu přišla odněkud shora. Byla to nádherná balada, kde John citlivě používal smyčec. Dostalo se nám prvotřídního vystoupení od mistrů svého řemesla, kteří nám toho mají ještě mnoho co ukázat. Budu se těšit na další setkání.

Galerie fotek Barky Fabiánové z pražského koncertu:

Set list:

  1. Midnight Voyage- Joey Calderazzo
  2. Torano Castello- John Patitucci
  3. Diamante- John Patitucci
  4. Joyful Reunion of the Brothers and Sisters- John Patitucci
  5. The Blossom of Parting – Joey Calderazzo
  6. Whisper Not- Benny Golson
  7. Chick Monk – John Patitucci
  8. O mio Babbino Caro- Puccini
  9. I Hear a Rhapsody Fragos, Baker and Gasparre wrote I Hear a Rhapsody

JazzFestBrno pokračuje:

Jazz Meets World pokračuje: