Theon Cross poprvé v ČR a hned dvakrát na pět hvězdiček

Theon Cross poprvé v ČR a hned dvakrát na pět hvězdiček

Jazz Tibet Club, Olomouc, čtvrtek 19.5.2022

Kasárna Karlín, Praha, pátek 20.5.2022

Theon Cross se narodil a vyrůstal v Londýně jamajskému otci a matce ze Svaté Lucie. V osmi letech začal navštěvovat hodiny hry na tenorový roh, ve dvaceti letech přešel na tubu. V Londýně navštěvoval řadu hudebních workshopů, díky kterým si vybudoval mistrovskou výdrž a techniku a zároveň se naučil improvizovat a vzdělávat se v různých hudebních stylech. Dále studoval jazz a klasickou hudbu na prestižní Guildhall School of Music & Drama po jejím absolvování spolupracoval s řadou uznávaných umělců, jako jsou Jon Batiste, Makaya McCraven, Courtney Pine, je kmenovým členem světoznámých Sons of Kemet.

Theon Cross poprvé v ČR a hned dvakrát na pět hvězdiček

Theon Cross a jeho nevšední kapela hráli v olomouckém Jazz Tibet Clubu na svém prvním vystoupení v ČR pěkně živelně s bujnou invencí. Po úvodním poklidném naladění spustil Theonův kvartet mohutnou, snad dvacetiminutovou vlnu podmanivého groovu. Souhra kapely byla příkladná, výborný bubeník Patrick Boyle všechny řádně podporoval a tlačil vpřed, kytarista Nikos Ziarkas ukazoval trefně svůj osobitý styl, saxofonistka Chelsea Carmichael velmi dobře sekundovala Theonovi. Následně nás Theon lehce uklidnil svojí skoro desetiminutovou sólovou virtuózní vložkou na tubu, po které spustila kapela sérií dalších vln, která vygradovala do nadšeného tance s tubou v náručí.

Vskutku strhující hudební zážitek.

Michal Kratochvíl po Theonově koncertu v Praze:

Jsem plný dojmů a pojmů z tohoto našlapaného vystoupení. Přiznám se, že jsem nemohl usnout z toho přívalu energie, který mě doslova zaplavil. Jsem již velice zmlsaný a málokdy se mi stane, že by mě koncert uchvátil natolik, aby mě dostal do kolen. To se ale zrovna v pátek v Karlíně povedlo a Theon Cross to do nás nabušil vší silou. Takovéhle vystoupení by snad probralo i mrtvého. To nemá cenu slovy popisovat, to je potřeba zažít. Takže víte, že až příště přijede, nesmíte tam chybět!!!

Nutno také zmínit support Post Noisy Pots, jejichž vydařené vystoupení jsem s velkou potěchou vyslechl.