Avishai Cohen naživo představí nové album
Avishai Cohen Trio

Avishai Cohen naživo představí nové album

Zdejším publikem milovaný izraelský kontrabasista, zpěvák a skladatel se vrátí do Česka s repertoárem chystané desky Shifting Sands. Koncert Avishai Cohen Tria proběhne 2. června v pražském Divadle Hybernia.

Avishai Cohen navštěvuje zemi svého dědečka z otcovy strany často a rád, rozhodně to však neznamená, že by publiku zevšedněl. Naopak, jak sám poznamenal v jednom rozhovoru, „lidí chodí čím dál víc“. Neuvěřitelně tvůrčí a pilný hudebník dokáže totiž pokaždé nabídnout něco jiného, vždy však lákavého, svěžího a kvalitního. Ať už střídá obsazení od komorních sestav po koncerty se symfonickým orchestrem, nebo představuje nové kompozice.

Každý muzikant je jiný a je skvělé pracovat s různými lidmi. Rád měním spoluhráče, protože je dobře stále se trochu posouvat a objevovat další hudební světy,

vysvětlil Avishai Cohen dynamiku svých sestav. Nelze přitom poznat, že by basistovy projekty byly sehrané „méně“ než komba kapelníků, kteří upřednostňují dlouhodobé vazby se spoluhráči. K Cohenovým darům totiž patří schopnost vybrat si muzikanty od první chvíle dokonale souznící s jeho hudbou.

Tentokrát přijede Cohen opět s triem, kde na postu pianisty setrvává brilantní ázerbájdžánský hráč Elchin Shirinov. Inspirativní spolupráce, poprvé zaznamenaná na minulém albu Arvoles (2019), ještě zdaleka nevyčerpala všechny možnosti. Ovšem na postu bicích se setkáme s relativně novou posilou, izraelskou bubenicí (a v jiných sestavách také zpěvačkou a skladatelkou) Roni Kaspi, absolventkou Berklee School Of Music. I ta už se sice v Česku objevila, předloni na střeše Lucerny a v rámci JazzFestBrno. Mohla ovšem zahrát jen pro „covidovými opatřeními“ omezené množství publika. Rozhodně nelze říci, že už bychom měli její citlivou a vynalézavou hru přečtenou.
Současné turné probíhá ve znamení alba Raising Sands, které vyšlo v květnu 2022. Soudě podle nových skladeb, které už Avishai Cohen Trio hraje na koncertech, geniální melodik obklopený virtuózními hudebníky opět nezklame a nabídne vedle ověřených kompozic i neoposlouchaný, přitom vstřícný nový repertoár.

Koncert je součástí projektu Jazz Meets World. Další informace a vstupenky naleznete na webových stránkách www.pjmusic-eshop.cz.