Three For Silver ozdobili desáté Blues nad Bečvou

Three For Silver ozdobili desáté Blues nad Bečvou

Festival Blues nad Bečvou, Pivovar Přerov, sobota 30.4.2022

Galavečer letošního jubilejního desátého ročníku festivalu Blues nad Bečvou zahájila velmi originální kapela Three For Silver, pocházející z Portlandu v Oregonu. Nezvyklé trio spustilo svoji specifickou směs blues, country, folku, klezmeru, roots music … a všichni přítomní byli víc než mile překvapeni. Basista Lucas Warford uhrančivě zpíval hlasem Toma Waitse. Na svoje baskytary většinou vlastní konstrukce hrál velmi specifickým způsobem. Jeho stylový chraplák vyvažovala křišťálově čistým hlasem akordeonistka Willo Sertain, hlavní melodik kapely. Svérázné trio povznášel virtuózní houslista Corwin Zekley do oblak.

Three For Silver přinesli velké osvěžení do starých známých bluesových vod a přesvědčivě ozdobili desáté Blues nad Bečvou.

Na jejich https://www.threeforsilver.com/bio najdete:

„Dobrá kniha vypráví o tajném akordu, na který David zahrál a který se líbil pánu. Three For Silver tento akord neznají a ani nemají zájem se ho naučit. Ale mají svůj vlastní tajný akord, na kterém pracují. Stejně jako všechny dostatečně vyspělé technologie je tento akord k nerozeznání od magie, a stejně jako u magie se i zde může malá chyba velkolepě vymstít. Ale když ten akord trefí správně – se základem Lucasovy basy, bobtnajícím středním pásmem Willova akordeonu, tím správným syčením Corwinových houslí, a nakonec to jejich tři hlasy uzavřou do harmonie – stačí jeden úder tohoto zvláštního akordu, aby se rozptýlila mlha a opar a odhalila se divoká originalita, která roste přímo před vámi. Anebo taky ne. S vkusem se nepočítá.“

Posuďte sami z níže uvedené video ukázky, jak takový popis pro jejich hudbu pasuje.

Kdo nemá na celou ukázku čas, doporučuji finále koncertu od 06:55.

Druhou kapelou galavečera byl Mike Ross Band. Anglický bluesový kytarista, skladatel a zpěvák Mike Ross se svými českými spoluhráči Matějem Černým – baskytara a Klárou Böhm – bicí předvedli vlastní, blues-rockové písně v těch nejlepších tradicích Creedence Clearwater Revival a Dylanova Bandu, které ovšem málo excitovaly namlsané diváky. Velmi emotivní hlas Mika Rosse a jeho virtuózní hra na kytaru nás vzala na podrobný výlet do historie dějin blues. Pěkná oslava festivalového jubilea.

Festival Blues nad Bečvou pokračuje:

26.5.2022 Parkán městských hradeb, Přerov Steven Santoro Quartet (USA / D / CZ)