Uri Caine uvedl ve světové premiéře na festivalu Americké jaro / Prague Music Performance skladbu Nein!
Foto: Michal Kratochvíl

Uri Caine uvedl ve světové premiéře na festivalu Americké jaro / Prague Music Performance skladbu Nein!

Klavírista a skladatel Uri Caine patřící ke klíčovým osobnostem newyorské experimentální scény 10. května 2022 v multifunkčním sále DOX+ vystoupil s Moravskou filharmonií Olomouc pod vedením dirigenta Davida Roberta Colemana. Posluchači si vyslechli světovou premiéru Caineovy skladby Nein!, výběr z Books of Angels od Johna Zorna a také Caineovo přepracování Beethovenových Diabelliho variací v české premiéře.

Skladbu Nein! složil v roce 2020 ke 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena na motivy jeho Deváté symfonie. Pro Novniky.cz Caine uvedl:

Je to další pokus vzít klasické dílo a otevřít ho improvizaci. Hraji s orchestrem. Někdy hraji proti tomu, co Beethoven složil, jindy se tím nechám unášet. Snažím se svým způsobem zůstat blízko, i zapomenout na jakékoli hranice. Je to trochu jako hrát s původním skladatelem, zde tedy s Beethovenem tenis. Hrát si s klasickými díly mě baví, ale rád bych také zmínil, že to není jediné, co dělám. Skládám vlastní skladby a improvizuji v různých kapelách. Tohle je jen jedna část mé tvorby.

Během intenzivních 2 a půl dní zkoušení se Caineovi a Colemanovi podařilo s orchestrem pracovat tak, aby pochopil autorův záměr a mohl se s touto náročnou skladbou vypořádat. Jak Caine v debatě po koncertě uvedl, orchestry v Evropě a USA mají různé pojetí času ve skladbě a právě na tom bylo třeba pracovat. Výzvou také určitě bylo nepodlehnout známým partům, které Caine rovněž v hojné míře využil, aby je mohl posléze dekomponovat, nebo třeba hrát proti nim. Nakonec se vše podařilo doladit a vystoupení dopadlo na výbornou! Věřím, že si všichni zúčastnění hudebníci i diváci vystoupení užili a mohli si tuto premiéru pochvalovat. 

Fotky v galeriích: Marek Bouda