Působivá show mistrů improvizace Bugge Wesseltofta a Henrika Schwarze na festivalu Spectaculare

Působivá show mistrů improvizace Bugge Wesseltofta a Henrika Schwarze na festivalu Spectaculare

Festival Spectaculare koncertem, který se 11. května 2022 uskutečnil v Paláci Akropolis, zabrousil tak trochu i do jazzových vod a přilákal tím mou pozornost. Navíc show slibovala audiovizuální zážitek, který měl stát za to. Mistra Wesseltofta samozřejmě znám v poslední době především z Rymden, ale jeho sólová tvorba, včetně této kolaborace s Henrikem Schwarzem, mě prozatím míjela. To se však změnilo právě před tímto koncertem, kdy ve mně i tento projekt vzbudil zvědavost. Především jsem se těšil na jejich improvizace naživo.

Když jsem do paláce Akropolis dorazil, vypadalo to s návštěvností dosti tristně, nicméně to nakonec nebylo vůbec tak zlé a židle pro diváky se z velké části zaplnily. Bugge začal preparací klavíru a Henrik podbravoval začátek ambientními plochami. Spoře dávkované tóny na piano vystihovaly minimalismus první skladby doplněné projekcemi vesmíru. Poté se přidaly zvuky evokující vesmír spolu s laserovou projekcí.

Další improvizace přešla z vyklidněné v hektickou pasáž, kdy Bugge kroutil knoflíky na svých aparátech jak zběsilý, to vše opět doplněno projekcemi, což nejlépe doilustrují fotky od Martin Bambušeka. Ve třetí věci Henrik nahodil beat, kolem kterého Bugge mohl improvizovat a show se dostala do obrátek, což diváci kvitovali s povděkem. Následující taneční beat se opět setkal s kladnou odezvou publika a skladba se přelévala z klidnějších pasáží právě do těch tanečních, které tvořily kontrast s romantickým pianem mistra Wesseltofta. Rozjely se i projekce synchronizované s lasery, které byly v interakci s obrazovkou.

Další dlouhá ambientní skladba s plochami navodila atmosféru plutí si vesmírem a vše dovršily samply klasické hudby na závěr. Následovalo ještě několik hravých improvizací a vystoupení se nachýlilo ke konci. Nadšené ovace však umělce přivolaly zpět a ti nás ještě potěšili milou vyklidněnou věcí, která nás hezky naladila ku spánku. Vydařený večer!

Fotky: Martin Bambušek