Ultimátní pocta Stockhausenovi v rámci Prague Music Performance
foto: Marek Bouda

Ultimátní pocta Stockhausenovi v rámci Prague Music Performance

26. dubna v DOX+ došlo na mimořádné uvedení rozsáhlé skladby Karlheinze Stockhausena Aus den Sieben Tagen. Site-specific provedení nabízí jinou rovinu uměleckého zážitku a jeho cílem je zbořit pomyslnou bariéru mezi umělcem a obecenstvem. Posluchači byli nabádáni, aby se během provedení skladby volně pohybovali po prostoru, byli si vědomi svého okolí, chodili nebo si dokonce lehli a přemýšleli. Byli při tom obklopeni muzikanty, takže nemuseli svou pozornost zaměřovat na pódium.

Jan Bartoš, ředitel Prague Music Performance, vysvětluje:

Umělecký prožitek je kombinací zvuku, světla a prostoru jako takového. Během představení není nic statické; všechny umělecké prvky se naopak pohybují a navzájem doplňují. Chceme návštěvníkům koncertu dopřát svobodu a dovolit jim prožít skladbu Karlheinze Stockhausena jiným způsobem.

A to se beze zbytku vydařilo. Pro mě to tedy rozhodně byl jiný způsob prožití hudby, protože nejsem zvyklý se běžně mezi hudebníky pohybovat. Ono by stejně bylo nemožné udržet posluchače na místě, jelikož celé provedení skladby trvalo 3 hodiny a 11 minut. Jistě by se vystoupení dalo osekat a šly by vypustit pro mě například poněkud zdlouhavé plochy z úvodu, kdy se vlastně nic moc nedělo a čekalo se na postupný příchod muzikantů, kteří si zpočátku vlastně jen hráli s elektronikou. Ale celé vystoupení je třeba vnímat jako celek a i tyto zdlouhavé pasáže měly své opodstatnění v celkové výstavbě vystoupení. Sloužily totiž jako kontrast k partům, kdy celá kapela hrála spolu a poskytovala nám katarzi, nebo k výbušným interakcím mezi jednotlivými sólisty, které na sebe různě navazovaly, prolínaly se, gradovaly a upadaly. Podívejte se na jednu z nich:

Gareth Davis and Dario Calderone interaction - STOCKHAUSEN: AUS DEN SIEBEN TAGEN

 

Není to báječné? V sále jsem opravdu vydržel celé více než 3 hodiny, dokonce si lehl na zem, zadumaně poslouchal na židli nebo jsem si občas plul v prostoru, to třeba když se v závěrečné části rozsvěcely různé manifesty po celém sále a vyzývaly nás tak k jejich přečtení. Těžko se o takovémto zážitku vypráví, je třeba ho prožít naživo a vychutnat si to pohroužení a intenzitu. Snad ještě někdy někde budeme mít tu příležitost. Díky Prague Music Performance!

Hvězdný soubor umělců vystoupil v sestavě:

Gareth Davis (Merzbow, Christian Marclay), hráč na elektroniku Robin Rimbaud (Scanner), Roland Dahinden (Miles Davis, Anthony Braxton), Dario Calderone (Klangforum Wien), bubeník z formace Motorpsycho Tomas Järmyr, houslistka Agathe Max (Rhys Chatham, Animal Hospital), a česká zpěvačka Markéta Schaffartzik. Světelný design – Barbora Jágrová.

Fotky: Marek Bouda