Zbytečný luxus vydává stejnojmenné debutové album!

Zbytečný luxus vydává stejnojmenné debutové album!

Zbytečný luxus je kapela Petra Mazúra a Martina Strakoše. Stejně se jmenuje i jejich debutové album, které právě vychází u vydavatelství Polí5. Album obsahuje jedenáct Petrových autorských písní – existenciálních zpovědí stárnoucího muže, tak trochu ztraceného v životě – které asi nejlépe snesou zařazení do žánrové škatulky folk-jazz.

Ač se nejedná o konceptuální album v pravém slova smyslu, spíš o soubor samonosných náhledů lidského nitra, život člověka v nich ubíhá chronologicky spolu s ročními obdobími. Písně první jarní a letní poloviny alba tematizují často marnou snahu donquijotského hrdiny nalézat smysl a směr své životní pouti (Quijotam!, Skřítci, Udatný rytíř, Racek a Havran). Ve druhé polovině pak přichází jisté smíření a uvědomění si pomíjivosti věcí (Babí léto, Šedivý vlas, Starý pes). Ve vzduchu lze cítit předzvěst mrazivého konce (Sychravo), ten však může být i novým začátkem (Vločky). Spíše mimo tuto životně-sezonní linii pak stojí písně Shití a Zástupy tupých, obě svým způsobem reflektující nedávná společenská témata. První chce neotřele popsat strasti partnerského života v pandemických časech, druhá varovat před neblahými důsledky polarizace společnosti.

Až na výjimky toto album potvrzuje dlouhodobý posun Petrova písničkářství od raných žertovných a skočných písní „mateřské“ kapely Luxus k obecně pomalejším a hudebně i textově promyšlenějším, spíše poetickým kompozicím. V některých písních lze vystopovat i alternativní vlivy Martinovy jazz-rockové kapely Nonsen, ve které Petr sedí za piánem. Jiné skladby sdílí ironický nadhled s tvorbou Inženýra Vladimíra Mikulky, kterého Petr s Martinem doprovázejí.

Babí léto - Zbytečný luxus

Do aranží mnoha písní, jež byly natáčeny především distančně, se promítly Martinovy dlouholeté zkušenosti s volnou improvizací a používáním ruchů, mikrointervalů, polyrytmů a obecně „divné hudby“. V této poloze jste jej mohli slyšet v kapelách jako Marináda dekorativních aspektů Vojtěcha Varyše, na Vinylu nominovaných The Pololáníks, nekonečného Strakova pojízdného cirkusu nebo při spolupráci s kapelami B4 a Peacock Kings. Do dalších písní prorostly kořeny z lidové hudby jak Severní Moravy a Slezska, odkud Petr i Martin pochází, tak i ze vzdálenějších zemí a kultur, ke kterým má Martin blízký vztah díky hraní v klezmerové Koze na útesu a účastí na řadě workshopů v balkánských zemích.

K několika písním byli přizváni hosté z řad přátel kapely, konkrétně zpěvačky Martina Červenková, Heda Fialová (The Krisoris), Anežka Matušková (Avokaduo, Uthando, Severní nástupiště) a houslistka Jana Havláková (Uthando, Avokaduo, Inženýr Vladimír). Na výsledné zvukové podobě nahrávek má významný podíl Honza Balcar (Studio Bros.), kterému byl svěřen mix a master. Některé písně už byly zveřejněny v podobě naivně animovaných videoklipů domácí výroby.

Udatný rytíř (na rotopedu) - Zbytečný luxus

Album bude slavnostně pokřtěno 10. května v rámci koncertu kapely v pražském kavárně Potrvá za účasti hostů a spolutvůrců alba. Čestné role kmotry se ujme a se svými písněmi vystoupí Markéta Zdeňková (MarZ).

(Tisková zpráva)