Ohlédnutí za vystoupením Pata Methenyho v Praze...
Pat Metheny Side-Eye; foto: Barka Fabiánová

Ohlédnutí za vystoupením Pata Methenyho v Praze…

Tak se to povedlo a Pat Metheny se svým nejnovějším projektem Side-Eye dorazil i do Prahy. Současná situace však větším koncertům příliš nenahrává a koncert musel být kvůli slabému prodeji vstupenek přesunut z příliš velkého Fóra Karlín do komornějších prostor Divadla Hybernia, kde se nakonec vše 29.4.2022 uskutečnilo. Nesmírný přetlak skvělých akcí v Praze způsobený také mnohonásobným překládáním některých koncertů, k tomu válka na Ukrajině a nebývale vysoká inflace. Chápu, že toto vše se na návštěvnosti akcí musí podepsat, ale i přesto věřím, že právě hudba (a kultura obecně) má pro nás nezastupitelné místo v životě a stojí za to ji navštěvovat a poslouchat i v těchto turbulentních časech.

Od filosofování ale raději zpět k hudbě. Musím se bez mučení přiznat, že jsem bezmezným obdivovatelem Pata Methenyho a právě díky jeho hudbě jsem si postupně nalezl cestu k jazzu a improvizované hudbě. S nadšením hltám všechny jeho projekty a jsem šťasten, když si mohu zas a znovu vychutnávat jeho líbezný kulatý tón, například na vrcholném díle Pat Metheny group The Way Up. Hudby z tohoto skvostu jsme se nedočkali, ale došlo na výživný průřez Patovou kariérou, který zahrnoval snad vše důležité, co jen lze do více než 2 hodin vystoupení vměstnat. Z dob Pat Metheny group zazněly třeba Phase Dance či Minuano. Při Bright Size Life jsem si říkal, kde že je ten Jaco schovaný a on to přitom bravurně zvládal basovou linku na klávesy mladíček Chris Fishman. Zdá se mi, že Metheny má rád rázné bubeníky, kteří si ale umí vyhrát. To skvěle dovede i Joe Dyson a jeho mohutné údery na virbl mi budou v uších znít ještě dlouho. V druhé části koncertu byla kapela doplněna osekaným Orchestrionem, který hudbu tria ještě více dobarvil a okořenil. Netřeba asi znovu popisovat již napsané, jelikož koncert z Brna obsáhle a výstižně shrnul kolega Marián Pavlík ve své reportáži. Nutno dodat, že koncert v Praze mu byl svým průběhem velice podobný.

V Praze bylo vystoupení rovněž velice vydařené a Pat se svými kumpány nás bavili více než 2 hodiny téměř bez přerušení. Vše se obešlo bez uvádění skladeb a jakýchkoliv zbytečných průpovídek a rušení. Diváci byli před koncertem dokonce požádání, aby se zcela zdrželi interakce se svými mobily. Mohli jsme se tedy nerušeně nechat unášet na vlnách líbezných melodií oceánem Patových nápadů. Hudba, která nikdy nezestárne a bude nám přinášet radost navěky!

Chtěl bych tímto poděkovat Petrovi Pylypovovi (a všem ostatním pořadatelům úžasných koncertů), že nás neúnavně zásobují nevídanou porcí hudby a dováží pro zmlsané pražské publikum ty největší světové hvězdy. Poděkování za fotky patří Barce Fabiánové.

Setlist:

Pat intro / Make Peace (album Metheny/Mehldau) / So May it Secretly Begin (Still Life Talking)  / Bright Size Life (Bright Size Life) / Better Days Ahead (Letter From Home) / Timeline / Always and Forever (Secret Story) / When We Were Free (Quartet) / Farmers Trust (Travels) / Message to a Friend (Beyond the Missouri Sky) / 4ths / Trigonometry (Song X) / Phase Dance (Pat Metheny Group) / 174 / Minuano (Still Life Talking) / Pat Solo /  Are You Going With Me (Offramp)