V Letovicích vypukne na konci května další ročník BiGy Festu!

V Letovicích vypukne na konci května další ročník BiGy Festu!

Ve dnech 27.- 29.května se v Letovicích uskuteční další ročník multižánrového festivalu BiGy Fest. V prostorách zámecké jízdárny se akce koná za každého počasí; k dispozici jsou i nepromokavé stany na zakrytí venkovních částí. V rámci festivalu je zajištěn doprovodný program a dětský koutek, takže si vybere celá rodina a o děti bude postaráno. A návštěva festivalu bude stát za to!

V Letovicích vypukne na konci května další ročník BiGy Festu!

BiGy Fest původně vznikl jako benefiční akce na podporu Biskupského gymnázia v Letovicích, jíž předcházela petice „Chceme BiGy v Letovicích“; tu během tří dnů podepsaly dvě tisícovky lidí. Po neoblomně odmítavém stanovisku zřizovatele došlo v roce 2012 ke zrušení školy a první ročník festivalu se stal formou rozloučení. O rok později bývalí studenti a jejich přátelé, zvláště letovičtí skauti, založili občanské sdružení PaLeTa, které začalo pořádat kulturní a charitativní akce. A samozřejmě převzalo organizaci také BiGy Festu…

Festival zahájí v pátek 27.května dvojice RATAJ & TÖRÖK, tj. Michal Rataj (živá elektronika, klavír) a Oskar Törok (trubka, živá elektronika). Ti budou ale hrát nikoli v Letovicích, ale v Boskovicích v Prostoru, na scéně Unijazzu. Jazzofilům (a čtenářům Jazzportu obvzlášť) oba protagonisty jistě netřeba představovat. Jejich spolupráce navazuje na předchozí projekty na pomezí současného jazzu a soudobé vážné hudby skrze tradiční hudební nástroje a živou elektroniku (Points-Rataj Quintet, elektroakustické trio s Lubošem Soukupem). Aktuální duo se pohybuje v krajině současné jazzové trubky a živé ambientní elektroniky, přičemž se pokouší ještě více prohloubit interakci mezi akustickým a elektronickým zvukem. A to ve vzrušující šíři od ambientu přes klubovou taneční elektroniku, nu-jazz, ECM sound či akusmatickou hudbu.

Dále si povšimněme interpretů, kteří by také mohli zajímat jazzové fanoušky.

Mladé brněnské uskupení KUPODIVU hraje ve složení zpěv, saxofon, klávesy a baskytara, občas bicí. Jejich výhradně autorská tvorba se pohybuje na pomezí jazzu, folku a alternativního popu, jejich koncerty jsou nabité energickou atmosférou, netuctovými písněmi a humorem. V roce 2020 vydali album „Živočišné pudy“, odehráli v této sestavě více než stovku koncertů.

GERALD CLARK patří k nejznámějším jihoafrickým písničkářům, který v současné době buduje svoji kariéru v Evropě; nyní žije částečně i v České republice. Nahrál pět úspěšných ab; deska „Black Water“ (2012) mu otevřela bránu do první ligy a videoklip stejnojmenné písně získal nominaci na cenu MTV – European Animation Award. Nenechte si ujít skvělou fúzi folk-rocku a blues!

MARTA KLOUČKOVÁ je nepřehlédnutelnou a nesmírně pracovitou jazzovou zpěvačkou a písničkářkou. V roce 2018 vydala na značce Hevhetia výtečné album „Loving Season“ a její věhlas, a to i mezinárodní, zaslouženě stoupá. Na festivalu vystoupí ve hvězdném kvartetu s kytaristou Davidem Dorůžkou, kontrabasistou Jaromírem Honzákem a bubeníkem Markem Urbánkem!

Headlinerem festivalu je fenomenální kytarista MICHAL PAVLÍČEK. Představí se v unikátní sestavě s bubeníkem Michalem Daňkem a klávesovým čarodějem Michalem Nejtkem! Jistě nemusím představovat…

Vězte, že předprodej vstupenek za 250,- Kč trvá jen do 19.května, a to přes SMS ticket. Na místě pak bude lupen koštovat o stokorunu více…

Veškeré informace, včetně kompletního programu, naleznete na webových stránkách festivalu https://bigyfestletovice.cz/ !