Romanovská Tichý Hrubý & Kugel pokřtí nové album - soutěž o 2x 2 vstupenky na křest

Romanovská Tichý Hrubý & Kugel pokřtí nové album – soutěž o 2x 2 vstupenky na křest

Křest alba Období dlouhých tahů / Season of Long Flyways (Live in Dobrohoř) proběhne v Praze v klubu 3. břeh, Nitranská 13 v pátek 6. 5. 2022 ve 20:00.

Kvarteto ve složení Anna Romanovská housle a koto, Petr Tichý kontrabas, Michal Hrubý klarinety, saxofon a flétna a Klaus Kugel bicí a perkuse se věnuje převážně volné improvizaci. Hudebníci sami i hudební nástroje, které k improvizaci využívají, mají velmi rozdílný hudební background. Anna Romanovská má klasické hudební vzdělání a silný vliv na ni jistě má soudobá hudba, v jejímž teritoriu se převážně pohybuje. Japonská třináctistrunná citera zvaná koto, na níž Anna hraje, přináší do celkového zvuku orientální nádech. Petr Tichý, jehož hudební základy položilo studium jazzového kontrabasu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na jazzovém oddělení pražské HAMU, se svým multižánrovým přístupem k hudbě přiznává i své kořeny v lidovosti, folkloru a folku. Michal Hrubý a jeho punkově-folklorní hudební základ, rozšířený o nevšední hudební znalosti napříč staletími i hudebními styly, kongeniálně doplňuje celek o nezbytný prvek nečekaného. Na podzim roku 2020 spojilo síly s bubeníkem Klausem Kugelem, s nímž si padlo do oka na druhém ročníku festivalu Dobršská brána v roce 2018. Absolvovalo s ním krátké české turné a navázalo delší spolupráci.

Album Období dlouhých tahů bylo nahráno právě na tomto prvním společném turné na zámku Dobrohoř u Starého Města pod Landštejnem.

Romanovská Tichý Hrubý & Kugel pokřtí nové album - soutěž o 2x 2 vstupenky na křest

Petr Tichý (1974) je český kontrabasista původem z Jablonce nad Nisou. Na jazzovém oddělení pražské HAMU a na KJJ se u Petra Kořínka, Jaromíra Honzáka, Miroslava Vitouše a Jiřího Slavíka vyučil hře na kontrabas. Mezi jeho stěžejní projekty patří duo HLASkontraBAS se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou a kapela NTS s Michalem Nejtkem a Štěpánem Smetáčkem. Spolupracoval a spolupracuje s Floexem, Orchestrem Berg, divadlem Continuo, Vladimírem Václavkem, Palo Hammelem, Ondřejem Škochem, Mírou Kemelem, Sylvií Krobovou, Jono Bonem, Aliexandrem Yasinskym, Frantou Skálou, Petrem Niklem a mnoha dalšími. V posledních letech hraje na střevové struny vlastní výroby po vzoru lidových muzikantů z Těrchové.

Anna Romanovská Fliegerová vystudovala hru na housle na Pražské konzervatoři a v roce 2008 dokončila magisterské studium na PedF UK v Praze (obory housle a hudební výchova). Je stálou členkou komorního orchestru Berg a spolupracuje s Petrem Kotíkem na projektech Ostrava New Orchestra a New Opera Days Ostrava. Díky inscenaci Schwarz auf Weiss německého autora Heinera Goebbelse, kterou uváděl Orchestr Berg na Strunách Podzimu v roce 2009, se Anna začala učit hrát na japonský nástroj koto. V současné době Anna využívá hru na koto především ve volných improvizacích s triem Romanovská Tichý Hrubý. Na Konzervatoři Jaroslava Ježka vyučuje hru na housle a hudební teorii.

Michal Hrubý (1973) hraje na klarinety, tenor saxofon a lidové píšťaly ze Slovenska (fujaru, koncovky, šestidírkové píšťaly…). Začínal v bigbítové kapele Sveřepé prase, poté založil a vedl skupiny Neočekávaný dýchánek a Kapitán Kajman. Od roku 2009 se věnuje především volné improvizaci. V současné době působí v několika různých kapelách (Květovaný kůň aneb Hanzlová Hrubý Svoboda Tichý, Prázdné hory jsou plné větru a deště, Drozdi a droždí…). Hostoval v Orchestru Berg. O své tvorbě říká: „Rád vydávám zvuky.“

Klaus Kugel je německý bubeník a perkusista, patří k nejlepším evropským bubeníkům. Účinkuje na deskách německých hudebníků Thea Jörgensmanna, Michela Pilze či Stefana Heidtmanna, ale ke svým projektům ho zvou i takoví mistři, jako je (dnes) izraelský Vjačeslav Ganělin, litevský Petras Vyšniauskas nebo americký Steve Swell. Výčet festivalů a koncertů, na nichž za posledních dvacet let vystupoval, by zabral pěkných pár stránek. Klaus Kugel kromě tradiční jazzové soupravy využívá perkuse z různých koutů světa, ale také různá železa, dřeva a podobně.

Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje nové album, které bude na koncertě pokřtěno?

Odpovědi zasílejte do úterý 3.5. Výherce budeme kontaktovat e-mailem.