Rachot uvádí: v květnu přijedou Ensemble Nist-Nah, GoGo Penguin, Tenores di Neoneli, Isfar Sarabski Trio či David Rothenberg
GoGo Penguin

Rachot uvádí: v květnu přijedou Ensemble Nist-Nah, GoGo Penguin, Tenores di Neoneli, Isfar Sarabski Trio či David Rothenberg

Ensemble Nist-Nah (AUS, UK, F) – pondělí 2. května / 19:30 /  Vzlet

Gamelan představuje ten nejvíce fascinující zážitek na poli mimoevropské hudby. V sestavě převládají gongy a další perkuse z kovu, dřeva i kůže, které vytvářejí rytmické i melodické obrazce, vymykající se evropské zkušenosti. Australský bubeník Will Guthrie za sebou má úctyhodnou sérii avantgardních projektů s hudebníky z celého světa a od roku 2004 žije v Nantes ve Francii. V ansámblu Nist Nah propojil gamelan s bicí soupravou i „nalezenými předměty“, které zvukové spektrum dále rozšiřují. Sestavu tvoří celkem osm hráčů, kteří se liší věkem, ale spojuje je inklinace k současné experimentální hudbě. Jelikož každý z nich představuje výjimečnou postavu ve své vlastní hudební sféře, pro jejich společný projekt lze použít označení superskupina. Jejich tvorba se pohybuje ve fiktivním prostoru mezi „musique concrète“ a repetitivními transovními strukturami hudby z aristokratických dvorů ostrova Jávy, které kdysi okouzlily Caude Debussyho i celou generaci minimalistických skladatelů. 

Info: https://rachot.cz/ensemble-nist-nah/

 

GoGo Penguin (UK) – čtvrtek 5. května / 19:30 / Palác Akropolis

GoGo Penguin za osm let existence vydali šest alb. Příznivé recenze získalo již jejich debutové album Fanfares (2012) a jejich druhé album v2.0 (2014) bylo zařazeno do užšího výběru cen Mercury Prize v kategorii album roku (společně po boku s nahrávkami Damona Albarna, Young Fathers nebo Jungle). V únoru 2022 GoGo Penguin vydávají další album, které nahráli v nové sestavě (s bubeníkem Jonem Scottem). 

Za silné inspirační zdroje hudby GoGo Penguin bývají považováni Aphex Twin, Squarepusher, Massive Attack, Esbjörn Svensson Trio nebo Briana Eno. Z moderní klasické hudby jsou inspirováni tvorbou skladatelů Dmitrije Šostakoviče a Clauda Debussyho, ale i soudobým skladatelem minimalistické hudby Philipem Glassem.

GoGo Penguin: Chris Illingworth, piano, Nick Blacka, bass & Jon Scott drums (& Joe Reiser, sound production)

Info: https://rachot.cz/gogo-penguin2022/

 

Tenores di Neoneli (IT) – čtvrtek 12. května / 19:30 / Kino Přítomnost

Skupina Tenores di Neoneli vznikla roku 1976, aby znovu oživila a dále šířila specifický způsob zpěvu zděděný po předcích, tzv. „canto a tenore“, sardinský pastýřský zpěv, který je od roku 2005 zapsán organizací Unesco na seznam nehmotného dědictví. U zrodu Tenores di Neoneli stál Tonino Cau, jediný dosud žijící a stále aktivní člen souboru. Tenores di Neoneli mají na svém kontě desítky audio nahrávek, bezpočet ohlasů v tisku a televizních vystoupení. Vystupovali po celé Itálii a v dalších 37 zemích. Do současné doby absolvovali téměř 1900 koncertů. 

Velmi početné jsou i originální projekty, které Tenores di Neoneli vytvořili ve spolupráci se sardinskými i zahraničními umělci. K nejznámějším umělcům a skupinám, s nimiž spolupracovali, se řadí například Chieftains, Modena City Ramblers nebo Francesco Baccini.

Z jejich alba s názvem Barones vzešla oficiální hymna Sardiňanů – píseň o životě a díle slavných Sardiňanů dvacátého století (Antonio Gramsci a Emilio Lussu). V roce 2011 byl skupině Tenores di Neoneli udělen za její zásluhy v oblasti kultury titul „Cavalieri della Repubblica“. V roce 2021 oslavili 45 let umělecké činnosti. 

Info a vstupenky: https://rachot.cz/tenores-di-neoneli_2022/

 

Isfar Sarabski Trio (Ázerbájdžán) – neděle 22. května / 20:00 /  Koncertní sál Pražské konzervatoře (Na Rejdišti)

Muzikanti z Ázerbájdžánu zasáhli do jazzového vývoje několikrát. Nejčastěji to byli klavíristé, posledním z nich je 33letý Isfar Sarabski. Narodil se v Baku v hudební rodině, jeho dědeček byl divadelník, operní tenor a též působil v jazz bandu. Isfar začal studiem klasického klavíru a vedle Bacha a Chopina poslouchal z vinylové sbírky svého otce i Dizzy Gillespieho. V závěru studií na Berklee School of Music se zúčastnil klavírní soutěže v rámci jazzového festivalu v Montreux ve Švýcarsku, kde za interpretaci skladeb Billa Evanse získal první cenu, i osobní gratulaci od veteránského producenta Quinceyho Jonese. To mu bylo pouhých 19 let. Vystupoval v tak prestižních místech jako Apollo Theater v New Yorku či Ronnie Scott’s v Londýně, absolvoval několik turné s tuniským hudebníkem Dhaferem Youssefem. Loni vydal se svým triem debutové album Planets, kritika srovnává jeho virtuozitu s fenomenální japonskou pianistkou Hiromi.

Info a vstupenky: https://rachot.cz/isfar-sarabski-trio/

 

David Rothenberg (USA) – čtvrtek 26. května / 19:30 / Atrium na Žižkově

David Rothenberg je profesorem filozofie a hudby s obzvláštním zájmem o zvuky zvířat, které vnímá jako hudbu. Jako skladatel a jazzový klarinetista se ve své akademické i hudební tvorbě dlouhodobě zajímá o mezidruhové porozumění, o to jakým způsobem probíhá vzájemná interakce mezi „zpěvem“ hmyzu, ptáků nebo savců a hudební odpovědí na tento zpěv. Pro svůj způsob výzkumu zvuků zvířat a experimentálního přístupu k hudbě, skrze kterou se zvířaty na sebe vzájemně reagují, je proto často označován za „mezidruhového hudebníka“.

Ještě za studií si Rothenberg zvolil za hlavní předmět studia právě prolínání hudby s komunikací. Po promoci cestoval po Evropě, hrál jazz na klarinet, vnímal impulzy okolí, kterým procházel. Pod svým jménem nahrál okolo dvaceti alb, mimo jiné spolupracoval také s Peterem Gabrielem a dalšími muzikanty. Většina jeho práce je věnována enviromentálním tématům zahrnujícím zvuky přírody. On the Cliffs of the Heart bylo v roce 1995 zařazeno do top 10 časopisu Jazziz a album One Dark Night I Left My Silent House s pianistkou Marilyn Crispell The Village Voice označil za jednu z nejlepších nahrávek roku 2010.

Rothengerg je autorem knihy a CD Why Birds Sing, která vyšla v sedmi jazycích, a také byl tento materiál zpracován jako televizní dokument pro BBC. Dále je autorem mnoha dalších knih o hudbě, umění a přírodě, například Thousand Mile Song je kniha o hudebním tvoření s velrybami nebo Survival of the Beautiful o estetice v evolučním vývoji. Jeho další kniha a CD Bug Music představují zvuky ze světa hmyzu. V roce 2016 vydal nahrávku And Vex the Nightingale ve spolupráci s českou akordeonistkou a skladatelkou Lucií Vítkovou. Rothenberg občas hraje se zvířaty v jejich přirozeném prostředí, v terénu, kde také zaznamenává jejich zvuky, ale při svých živých klubových vystoupeních používá pouze zvuky ze záznamu.

Info a vstupenky: https://rachot.cz/david-rothenberg-2022/

Všechny koncerty