25. ročník festivalu Respect představuje program

25. ročník festivalu Respect představuje program

Respect Festival, 25. ročník – zóna tolerance plná hudby, rytmů, barev a chutí z celého světa. Respect Festival je nejpestřejší směsicí namíchanou ze známých, osvědčených hvězd i z nových, neméně kvalitních objevů. Tvůrcem letošního vizuálu festivalu je výtvarník Petr Nikl. 

Zahajovací koncert Respect Festivalu proběhne ve vršovickém Vzletu a bude patřit Ensemble Nist-Nah, indonéskému gamelanu kořeněného západní avantgardou. Azerjazz  představí Isfar Sarabski se svým triem. Sarabski je fenomenální ázérbajdžánský pianista, jehož virtuozitu kritika srovnává s Tigranem Hamasyanem nebo japonskou klavíristkou Hiromi. V italském kulturním institutu vystoupí Tenores di Neoneli, sardinské pastýřské zpěvy, tzv. canto a tenore, jeden z nejpozoruhodnějšíh příkladů středomořské polyfonie, která vznikla napodobením zvuků přírody. V klubu Punctum vystoupí David Rothenberg, profesor filozofie a hudby, zabývající se mezidruhovou komunikací, který nahrává s hmyzem, ptáky i savci. Na kontě má také oceňované nahrávky s Marilyn Crispell nebo Ivou Bittovou.

Mezi hlavní hvězdy open airu 18.–19. června na Rohanském ostrově patří královna africké hudby, malijská zpěvačka Oumou Sangaré. Letos konečně přivítáme i afro-futuristický experimentální dub Fofoulah z Londýna. Mauro Durante, který loni vystopil na Respect Festivalu s Justinem Adamsem, přijede se svou skupinou Canzoniere Grecanico Salentino (CGS), jejichž jihoitalský trans inspiroval i skladatele Ludovica Enaudiho. Současný pouštní blues přivezou Tamikrest z Mali, Nigeru, Alžírska a Francie. Také se představí Atine, ženský kvintet z Íránu, Francie a Palestiny, jejichž tvorba vychází z klasické íránské poezie. Nakibembe Xylophone Troupe z Ugandy přijedou s obřím xylofonem embaire, na který hraje souběžně osm hudebníků. Will Guthrie & Ghassen Chiba představí zpěvy a rytmy Tuniska a Alžírska a dalších zdrojů od severní Afriky až po Indii, v kombinaci se západní avantgardou. Benin International Musical, magická fúze z rodiště rituálů voodoo, která je směsicí autentických kořenů afrobeatu i současných vlivů jako je hip-hop, electro i rock. Strhující expresivní kontrast etiopského soulu s jemnými ornamenty kytary a kontrabasu přiveze Etenesh Wassie se svým triem.

Doprovodné festivalové koncerty:

  • Po 2. 5. Ensemble Nist-Nah (Austrálie, UK, Francie) Vzlet
  • St 12. 5. Italský kulturní institut, Tenores di Neoneli (Itálie) místo bude upřesněno
  • Ne 22. 5. Isfar Sarabski Trio (Ázerbajdžán) Koncertní sál Pražské konzervatoře
  • Čt 25. 5. David Rothenberg (USA) místo bude upřesněno

Respect Festival, open air, 18.–19. 6., Rohanský ostrov

Sobota 18. 6. 

  • Oumou Sangaré (Mali)
  • Benin International Musical (Benin)
  • Fofoulah (UK, Senegal, Gambie)
  • Atine (Írán, Palestina, Francie)
  • Will Guthrie & Ghassen Chiba (Austrálie, Tunisko)

Neděle 19. 6. 

  • Etenesh Wassie (Etiopie, Francie)
  • Tamikrest (Niger, Mali, Alžírsko, Francie)
  • Nakibembe Xylophone Troupe (Uganda)
  • Canzoniere Grecanico Salentino (Itálie)

Více informací na https://rachot.cz/respect-festival/

Toto vše, a mnoho dalšího, můžete zažít během dvoudenní open air přehlídky či na jednotlivých koncertech ve Vzletu, koncertním sále Pražské konzervatoře a na dalších místech. Na Respect Festivalu ale nejde jen o hudbu. Rodinný ráz téhle akce zdůrazní bohatý dětský program, najdete zde i výtvarné instalace. Zaujme také široká nabídka jídel z celého světa a stánky četných neziskových organizací, které neztrácejí aktivní zájem o konkrétní lidské osudy i palčivé problémy globálního charakteru. Rohanský ostrov bude po celé dva dny patřit toleranci, kulturní rozmanitosti a hlavně hudbě. Takové, která umí nejen potěšit posluchače, ale také objevovat a propojovat.

Předprodej vstupenek probíhá v síti GoOut. Více informací na rachot.cz.