Omar, Seckou a Gustavo jsou veselé kopy
Omar Sosa, Seckou Keita; foto: Barka Fabiánová

Omar, Seckou a Gustavo jsou veselé kopy

Jeden z nejoriginálnějších kubánských jazzových pianistů Omar Sosa a senegalský virtuóz na koru i zpěvák Seckou Keita se spolu s venezuelským perkusistou Gustavem Ovallesem se 20. března 2022 v pražském Divadle u hasičů představili v rámci známé koncertní série Jazz Meet World.

Omar si po příchodu neodpustil drobný rituál, zřejmě pocházející z jeho víry santería a 2x vyšlehal prostor okolo piana, aby se mohlo začít. Hudbu tito pánové hrají veselou a přímo od srdce, což také bylo z každé noty a úsměvu na pódiu cítit. Tuhle pozitivní vibraci se podařilo přenést i na publikum a v sále vládla pohoda, přičemž se diváci královsky bavili. Všichni tři protagonisté také zpívali, hlavní tíhu vokálů však samozřejmě nesl Seckou. Omar měl na nohou přidělána různá chrastítka, kterými mohl doplňovat své barvité hraní na piano. Gustavo si nezapomněl zabalit neskutečné množství udělátek a hračiček a nechyběl ani lavor s vodou, který využil v závěru koncertu. Musím říci, že by šlo těžko najít výstižnější koncert pro cyklus Jazz Meets World, neboť v hudbě tohoto tria se prolínají africké a kubánské vlivy a samozřejmě v ní má podíl i spousta jazzové improvizace.

Velmi živé vystoupení s neustálou interakcí a komunikací hudebníci prošpikovali i svéráznými tanečky a v závěru strhli publikum natolik, že se několik žen odhodlalo vyskočit na pódium a natřásat nejen své boky. Diváky zapojili i jinak a to tradičním louskáním, tleskáním či zpíváním. Všechno to do vystoupení skvěle zapadalo a nepůsobilo to nijak nuceně. Jsou to prostě veselé kopy. 

 

Fotky: Barka Fabiánová