Libor Šmoldas jede na evropské turné v kapele jazzové super hvězdy Jamesona Morrisona

Libor Šmoldas jede na evropské turné v kapele jazzové super hvězdy Jamesona Morrisona

Kytarista Libor Šmoldas, který nedávno oslavil čtyřicátiny koncertem v pražské Humanitě, byl přizván do kvartetu předního australského jazzového multiinstrumentalisty Jamese Morrisona. Během dubnového turné společně vystoupí na prestižních pódiích Evropy, jakými jsou Konserthuset ve Stockholmu, Duc des Lombards v Paříži či v evropském jazzovém klubu číslo jedna Ronnie Scott’s v Londýně.

Libor Šmoldas jede na evropské turné v kapele jazzové super hvězdy Jamesona Morrisona

James Morrison, který kromě svého hlavního nástroje trubky hraje virtuozně i na křídlovku, pozoun, tubu, eufonium, saxofony, klarinet, kontrabas, kytaru, klavír a další nástroje, je bezpochyby nejzářivější hvězdou australské hudby a jedním z prominentních jazzmanů v celosvětovém měřítku. Po boku Herbieho Hancocka, Pata Methenyho, Waynea Shortera či Arethy Franklin vystoupil na All-Star koncertě The International Jazz Day 2016 v Bílém domě. Mezi dalšími hudebníky, se kterými během své bohaté kariéry Morrison spolupracoval, nechybí Dizzy Gillespie, Ray Charles, B. B. King, George Benson, Ray Brown, Quincy Jones, Wynton Marsalis, Frank Sinatra a mnoho dalších. O jeho popularitě v rodné Austrálii svědčí i to, že zahajoval olympijské hry v Sydney fanfárou, kterou sám složil, je také nositelem australského řádu uděleným britskou královnou, dokonce moderoval australskou verzi televizního pořadu Top Gear Australia. V Praze vystoupil na Prague Proms v roce 2016.

Libor Smoldas at Kennedy Centre

Libor Šmoldas navázal spolupráci s Morrisonem už během svých koncertů v Austrálii, kam se každoročně vracel od roku 2012 až do pandemické pauzy. Během nadcházejícího evropského turné bude Morrisona doprovázet společně s jeho synem, basistou Harrym Morrisonem, a bubeníkem Patrickem Danaoem. Mezi dubnovými koncerty nebude chybět vystoupení v londýnském Ronnie Scott’s, který je společně s americkým Village Vanguard povážován za nejlepší jazzový klub světa. Šmoldas tak už podruhé vstupuje do elitního klubu Čechů, kteří si zde mohli zahrát (dalšími byli George Mráz a pravděpodobně i Jan Hammer a Jan Konopásek), v “Ronnie’s” už totiž vystoupil v roce 2019 ve společném projektu s britským kytaristou Nigelem Pricem. Libor Šmoldas je součástí jazzové scény od konce 90. let. Žije a působí v Praze, často koncertuje, natáčí a vyučuje také v zahraničí, především v USA, Austrálii a Evropě. Jeho klíčovými hudebními partnery jsou Ondřej Pivec, Adam Nussbaum, Jay Anderson, Brian Charette, George Mraz či Bobby Watson. Kromě mnoha desek jako spoluhráč má na kontě jedenáct vlastních alb, z nichž poslední, nazvané Dusk, bylo představeno publiku na podzim 2021.

James Morrison European tour 2022:

  • 1. 4. Masterclass Stockholm
  • 2. 4. Stockholm – Konserthuset
  • 3. 4. Söderhamn – Söderhamns Teater
  • 4. 4. Sundsvall – E-street
  • 5.-7. 4. Paříž – Duc des Lombards
  • 9. 4. Innsbruck – Treibhaus
  • 10. 4. Londýn – Ronnie Scott’s
  • 11. 4. Milán – Blue Note
  • 12. 4. Neuburg a.d. Donau – Birdland