Michel Camilo se stane první vlaštovkou 27. Mezinárodního festivalu jazzového piana

Michel Camilo se stane první vlaštovkou 27. Mezinárodního festivalu jazzového piana

Jarní prology podzimního MFJP už se neodmyslitelně zařadily do pražského kulturního života. V minulosti na nich předesílaly festivalové dění legendy Kenny Barron, Marc Cary či George Cables. Ani letošní prolog, který proběhne už v předjaří, 7. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, nebude v oné hvězdnosti výjimkou. Postará se o něj nositel Grammy Michel Camilo.

Pianista a skladatel Michel Camilo už dávno patří ke skutečným jazzovým velikánům. Spolupracoval s ikonami jako Dizzy Gillespie, Jaco Pastorius, Toots Thielemans, Herbie Hancock, Wynton Marsalis nebo bratři Breckerové. K jeho žačkám patří Hiromi a Esperanza Spalding. Ale především, od poloviny 80. let udivuje svojí bohatou profilovou diskografií a alby, na kterých ho doprovází jak jazzová elita, tak i přední klasická tělesa, např. Symfonický orchestr BBC nebo Barcelonský symfonický orchestr. Nezanevřel totiž ani na svoje „vážné“ základy.

Naše publikum už se na vlastní uši přesvědčilo o Camilových kvalitách a nadžánrovém přehledu díky vystoupení se španělským flamencovým kytaristou Tomatitem v roce 2018. Michel Camilo je ovšem také mistrem sólových klavírních recitálů, o čemž se můžeme přesvědčit díky albům Solo (2004), What’s Up? (2013) a Live In London (2017).

Budoucí maestro se narodil v muzikantské rodině 4. dubna 1954 v Santo Domingu, hlavním městě Dominikánské republiky. Už jako dítě se nadchl pro hru na akordeon, ze kterého v devíti letech přestoupil na klavír a zahájil studium na Národní konzervatoři. Zdálo se, že je předurčen k dráze klasického pianisty, v šestnácti už hrál jako sólista Národního symfonického orchestru Dominikánské republiky.

Vše ovšem změnil jediný okamžik, kdy čtrnáctiletý mladík uslyšel v rádiu skladbu Tea For Two od Arta Tatuma:

Okamžitě mě chytila za uši. Chtěl jsem ji doslova nasát, bych se její styl naučil. Posléze jsem zjistil, že tohle je ten jazz,“ smál se Camilo v rozhovoru pro prestižní magazín All About Jazz.

Nasál „onen styl“ dokonale a když ve svých sedmnácti jamoval s Harvard University Jazz Bandem, který navštívil Dominikánskou republiku, kapelník ansámblu Camila povzbudil ke studiím ve Státech. Talentovaný hudebník s dobrým doporučením nastoupil v roce 1979 na newyorskou Mannes School Of Music a posléze na Julliard School.

V USA už Camilo zůstal. První velkou šanci dokonale využil, když Tito Puente hledal záskok za svého pianistu kvůli koncertu na Montreal Jazz Festivalu v roce 1983. V nadšeném publiku tehdy seděl i saxofonista Paquito D’Rivera, který okamžitě nabídl neoposlouchanému a bravurnímu hráči členství ve svojí kapele. Průlom na hvězdnou dráhu se Camilovi podařil v roce 1985, kdy premiérou vlastního tria v Carnegie Hall vyvolal bouřlivé ovace a nadchl kritiku.

Camilův prolog MFJP už podvakrát odsunuly covidové peripetie. O to více se můžeme těšit na splněné posluchačské přání. V případě mistrů jako Michel Camilo samozřejmě nehrozí žádné nebezpečí z prodlení.

Michel Camilo - (From Within) Live

Michal Camilo, 7. 3. 2022, 19.30, Dvořákova síň, Rudolfinum, Praha 1